DISTRIBUIȚI
WeblogLab

Creşterea numărului de judecători ai Curţii Supreme a SUA, după cum cere aripa stângă a Partidului Democrat, riscă să submineze legitimitatea acestei puternice instituţii, potrivit unui raport al experţilor publicat joi de Casa Albă, informează AFP, potrivit agerpres.

Grupul de jurişti, căruia preşedintele democrat Joe Biden i-a solicitat să analizeze diferite opţiuni de reformare a Curţii Supreme, subliniază că a reduce durata mandatului celor 9 judecători este o idee asupra căreia este mai uşor să se ajungă la un acord.


Citeşte şi: Misteriosul caz al teoriei conform căreia COVID-19 ar fi scăpat din laborator – Black News

Aceste concluzii sunt incluse într-un raport preliminar, în aşteptarea raportului definitiv în decurs de o lună, şi „sunt doar o evaluare, nu o recomandare”, a subliniat purtătoarea de cuvânt a Preşedinţiei americane, Jen Psaki.

Însă ele ar urma să reducă presiunea asupra lui Joe Biden, pe care aripa de stânga a Partidului Democrat îl presează să crească numărul de judecători ai Curţii Supreme, pentru a dilua influenţa magistraţilor conservatori din cadrul ei.

Curtea Supremă tranşează în SUA asupra a numeroase probleme ale societăţii, precum accesul la avort sau drepturile minorităţilor sexuale. Membrii ei, numiţi pe viaţă, sunt aleşi de preşedinte şi confirmaţi de Senat.

Republicanul Donald Trump a reuşit să numească 3 magistraţi, crescând la 6 numărul de judecători conservatori din totalul celor 9. Această nouă majoritate a dus, în opinia mai multor observatori, la un viraj spre dreapta, ceea ce alimentează apelurile la reforme.

Parlamentarii democraţi din Camera Reprezentanţilor au prezentat deja o propunere de lege pentru a creşte numărul cu alţi patru judecători. Preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, a refuzat să o supună la vot înainte ca membrii comisiei prezidenţiale să-şi facă publice concluziile.

În raportul său de etapă, aceasta subliniază că membrii săi „sunt divizaţi atunci când trebuie să decidă dacă a creşte numărul de judecători ai Curţii Supreme este înţelept”. Această opţiune „comportă riscuri considerabile” şi este „susceptibilă mai degrabă să slăbească decât să întărească legitimitatea” puternicei instituţii, notează ea.

În schimb, ideea de „a fixa limite pentru mandatul judecătorilor pare să se bucure de o susţinere mai largă, în ambele tabere”, notează comisia, avansând mai multe opţiuni, din care 18 ani maxim.

Citeşte şi: Ora adevărului pentru certificatul verde în Italia! Este OBLIGATORIU la locul de muncă – Black News

Această reformă ar permite, potrivit ei, „să fie menţinută independenţa instanţei, asigurând totodată că componenţa Curţii Supreme nu depinde de rezultatul alegerilor pe termen scurt” şi cu atât mai mult de simplul hazard care face ca unii preşedinţi să aibă oportunitatea de a numi mai mulţi judecători şi alţii mai puţini.

Pentru a adopta această reformă, va fi nevoie fie de o reformă constituţională, ceea ce este un proces extrem de anevoios în SUA, fie de o simplă lege, ceea ce va fi la fel de dificil, date fiind tensiunile politice din Congres.