DISTRIBUIȚI

Inundaţiile produse în urma creşterii nivelului apelor lacului Victoria pun în pericol un sanctuar aflat pe o insulă aparţinând Ugandei, care adăposteşte cimpanzei salvaţi din situaţii dificile şi ale căror provizii de hrană sunt deja pe sfârşite, au precizat vineri autorităţile locale, potrivit DPA, scrie agerpres.

Sanctuarul cimpanzeilor de pe insula Ngamba adăposteşte circa 50 de primate, cele mai apropiate „rude” ale oamenilor. Multe dintre exemplare au fost salvate de la braconieri sau după ce părinţii lor au fost ucişi în sălbăticie.


Citește și : OMS: Este încă posibilă readucerea epidemiei de COVID-19 sub control

Apele au acoperit deja circa opt hectare din totalul celor 40 de hectare ale insulei situate în mijlocul unui lac de apă dulce, al doilea ca mărime din lume.

Digul aflat pe insulă, folosit pentru transportul alimentelor de pe continent – în special fructe -, a fost acoperit de ape.

Directorul de promovare a sanctuarului, Dorothy Basemera, a declarat pentru DPA că pandemia de coronavirus a înrăutăţit situaţia, întrucât niciun turist nu a mai vizitat rezervaţia, după ce aceasta primea în trecut aproximativ 3.500 de vizitatori în fiecare an.

”Nu avem fonduri şi funcţionăm din câteva donaţii. Raţiile de mâncare pentru cimpanzei au fost reduse, iar angajaţii au fost concediaţi sau muncesc în regim de voluntariat. Multe activităţi au fost amânate, inclusiv cele din domeniul cercetării”, a spus Basemera.

În Uganda trăiesc circa 5.000 de cimpanzei aflaţi în arii protejate, dar ecologiştii au avertizat că aceste animale sunt ameninţate cu extincţia.

Precipitaţiile abundente şi inundaţiile au afectat peste 1,3 milioane de persoane în Africa de Est anul acesta.

Citește și : Trump: Relaţiile SUA cu China au fost ‘grav deteriorate’

”Creşterea este cauzată de schimbările climatice. Se înregistrează precipitaţii abundente în toată regiunea, afectând Tanzania, Kenya, Rwanda şi Burundi”, a spus Dominic Mucunguzia, un inginer hidrolog din cadrul Ministerului pentru Apă şi Mediu din Uganda.

Acesta a adăugat că nivelul lacului este în prezent cu doar câţiva centimetri sub cel mai înalt nivel înregistrat vreodată, în 1964.