DISTRIBUIȚI
infoprut.ro

Economia zonei euro îşi va încetini creşterea în 2020 pentru al treilea an consecutiv, conform unui sondaj realizat de Financial Times printre 34 de de economişti care apreciază că anul viitor va fi marcat de instabilitate politică, tensiuni comerciale şi schimbări dramatice în industria auto, scrie mediafax.

Pe de altă parte Banca Centrală Europeană se aşteaptă ca economia zonei euro să crească cu 1,1% în 2020, comparativ cu 1,2% în 2019, 1,8% în 2018 şi 2,7% în 2017, arată publicația menționată.


Citește și : Curtea Constituţională sud-coreeană RESPINGE acordul referitor la ‘femeile de confort’

Cel mai optimist scenariu prezentat de economiştii consultaţi presupune o creştere de 1,5%.

„Evoluţia economică va fi determinată de tensiunile comerciale în creştere pe de o parte şi de măsurile de relaxare monetară pe de altă parte”, a spus Lena Komieva, economist şef la G+ Economics.

O viitoare încetinire a economiei zonei euro ar putea forţa-o pe Christine Lagarde, noul preşedinte al Băncii Centrale Europeane, să ia în considerare noi politici de relaxare monetară. Totodată, această problemă ar putea determina ţări puternice din punct de vedere financiar, precum Olanda sau Germania, să treacă la politici de stimulare fiscală.

Banca Centrală Europeană a injectat o cantitate importantă de bani ieftini economia zonei euro în septembrie, atunci când a adus dobânzile într-un teritoriu negativ şi a reluat programul de achiziţionare al unor obligaţiuni în valoare de 2,6 trilioane de euro.

Aceste decizii au reprezentat principalele instrumente cu care instituţia a încercat să lupte împotriva încetinirii economice.

Cu toate aceştia, economiştii sunt de părere că BCE ar putea rămâne fără „muniţie” cu care să combată încetinirea, tocmai datorită efectelor negative pe care le presupune această politică monetară neconvenţională.

Citește și : SUA vor să pună plăcuțe de ÎNMATRICULARE pe drone

Potrivit unui sondaj FT, doar 9 din 34 de economişti sunt de părere că dobânzile se vor reduce şi mai mult în anul următor, în timp ce 24 dintre aceştia consideră că BCE nu va mai face nicio schimbare în 2020 şi că va trece la majorarea dobânzilor.

Mai mult decât atât, 50% dintre experţi sunt de părere că Banca Centrală Europeană îşi va menţine programul de achiziţionare lunară a unor obligaţiuni în valoare de 20 miliarde euro.