DISTRIBUIȚI
Operation World

Numărul migranţilor ilegali care au încercat să treacă prin Bosnia pentru a ajunge în statele bogate ale Uniunii Europene a înregistrat o creştere puternică în primele nouă luni ale anului 2017, a informat marţi o agenţie guvernamentală de la Sarajevo, transmite Reuters. 

Numai în ultimele trei zile au fost arestate 40 de persoane, în plus faţă de cele peste 600 reţinute de la începutul lui 2017, de aproape patru ori mai multe decât în perioada similară a anului anterior, a precizat Serviciul pentru problemele străinilor, fără a indica motivele acestei creşteri.


Poliţia de frontieră a explicat însă că migranţii blocaţi de înăsprirea controalelor în ţara vecină Serbia încearcă să găsească rute alternative.

Migranţii reţinuţi în Bosnia, majoritatea proveniţi din Algeria, Afganistan, Libia, Pakistan, Maroc, dar şi din Turcia şi Albania, vor fi expulzaţi fie în ţările de origine, fie în ţările prin care au intrat, a indicat agenţia.

În anii trecuţi, migranţi ilegali au pătruns în Bosnia prin Serbia şi Muntenegru, plătind mari sume de bani traficanţilor şi încercând să ajungă în Croaţia, stat membru al Uniunii Europene. Cu toate acestea, Bosnia nu a cunoscut afluxul record de migranţi – în majoritate refugiaţi din zonele de conflict din Siria şi Irak – care au traversat alte state europene în 2015.