DISTRIBUIȚI
REUTERS

Numărul noilor contagieri şi spitalizări cu infecţia COVID-19 în Belgia continuă să se accelereze, iar rata infectărilor la fiecare 100.000 de locuitori în perioada 1-14 septembrie a atins 93,9 cazuri, în creştere cu 66% faţă de precedentele două săptămâni, relatează vineri EFE, potrivit agerpres.

„Contagierile la fel ca şi spitalizările continuă să crească, iar ritmul se accelerează”, a declarat vineri la o conferinţă de presă purtătorul de cuvânt interfederal pentru gestionarea coronavirusului în Belgia, Yves van Laethem.


Citeşte şi: Preşedintele kosovar îl decorează pe Trump

În ultimele 7 zile, media zilnică a noilor contagieri a ajuns la 978,3 de cazuri, o creştere cu 74% faţă de săptămână anterioară, potrivit buletinului epidemiologic publicat vineri de autorităţile belgiene, în timp ce indicele spitalizărilor a crescut cu 75% în această săptămână, când s-au înregistrat în medie 39 de internări zilnice.

Creşterea numărului de cazuri, cu „cifre destul de impresionante” se observă pe întreg teritoriul ţării, însă incidenţa este mai mare la Bruxelles, unde îşi au sediul marile instituţii ale Uniunii Europene.

Bruxellesul înregistrează o medie de 209 noi cazuri zilnice, o creştere cu 50% faţă de săptămâna precedentă, deşi Liege este provincia cu cea mai mare creştere, unde cazurile s-au triplat faţă de săptămâna anterioară, potrivit autorităţilor belgiene.

Rata cazurilor pozitive înregistrată la Bruxelles este de 6,4%, aproape dublu faţă de nivelul naţional, astfel încât este un lucru evident că există „o circulaţie importantă” a virusului în capitală, a precizat Van Laethem.

Citeşte şi: Trump vrea o comisie pentru promovarea ‘educaţiei patriotice’

Creşterea numărului de contagieri în ansamblul ţării se observă la toate categoriile de vârstă, mai ales la tinerii cu vârste între 10 şi 19 ani, unde numărul contagierilor s-a dublat în ultima săptămână, dar şi în rândul celor de peste 60 de ani, categorie unde „cazurile grave sunt net superioare”.

„Creşterea numărului de cazuri nu este dată de efectuarea mai multor teste în rândul populaţiei”, aproximativ 30.000 de teste pe zi, a avertizat Van Laethem, care a precizat că „mortalitatea de 2-3 decese pe zi, rămâne relativ stabilă”.

„Este singurul punct pozitiv al acestor date”, a recunoscut expertul belgian.