DISTRIBUIȚI
The New York Times

Psihologul american James Mitchell (foto), „arhitectul” programului de interogare al CIA, a depus mărturie marţi în faţa unui tribunal militar din Guantanamo Bay, în cadrul unei audieri preliminare pentru procesul lui Khalid Sheikh Mohammed, presupusul artizan al atacurilor de la 11 septembrie, şi a patru coacuzaţi, relatează miercuri BBC şi New York Times, potrivit agerpres.

Dr. Mitchell, care a pus la punct împreună cu colegul său de breaslă Bruce Jessen controversata metodă de interogare de simulare a înecului (waterboarding), a subliniat că a acceptat să depună mărturie doar pentru că au fost prezente şi rude ale victimelor atentatelor din 11 septembrie 2001 şi că ar proceda oricând la fel, considerând mai importantă „datoria sa morală” de a apăra vieţile americanilor decât „sentimentele de disconfort ale teroriştilor care au folosit armele” împotriva lor.


Citeşte şi: ONU salută formarea noului guvern libanez

Cei cinci – Khalid Sheikh Mohammed, Walid bin Attash, Ramzi bin al-Shibh, Ammar al-Baluchi şi Mustafa al-Hawsawi – au urmărit audierea de marţi fără niciun semn de emoţie.

La şedinţă au asistat şi câteva rude ale victimelor, în spatele unei cortine.

Khalid Sheikh Mohammed a susţinut că a fost torturat în timpul detenţiei sale la închisoarea din Guantanamo, documente ale CIA confirmând că a fost supus tehnicii de simulare a înecului de 183 de ori. La rândul lor, ceilalţi patru au fost interogaţi de CIA în aşa-zisele sale închisori secrete din afara SUA.

În cadrul audierilor preliminare, care ar urma să dureze circa două săptămâni, avocaţii acuzaţilor încearcă să obţină anularea declaraţiilor date FBI de clienţii lor pe motiv că acestea le-au fost smulse prin metodele controversate de interogare ale CIA.

Procesul propriu-zis al celor cinci este programat să înceapă la 11 ianuarie anul viitor. Toţi sunt acuzaţi de crime de război, inclusiv acte de terorism, şi uciderea a aproape 3000 de oameni, iar dacă vor fi găsiţi vinovaţi sunt pasibili de pedeapsa capitală.

Citeşte şi: Senatul american adoptă regulile procesului de destituire a lui Trump

O comisie a Senatului SUA a conchis că tehnica de „waterboarding”, care a început să fie folosită de CIA, între alte procedee, după atacurile de la 11 septembrie, nu a contribuit la obţinerea de informaţii de maximă importanţă, dar unii foşti responsabili ai agenţiei au insistat că şi-a dovedit utilitatea.

Tehnica este considerată ilegală, iar fostul preşedinte american Barack Obama a interzis tortura ca tehnică de interogare în 2009, aminteşte BBC.

În schimb, preşedintele Donald Trump a afirmat că, în opinia sa, simularea înecului funcţionează şi în astfel de cazuri „trebuie răspuns cu aceeaşi monedă”.