DISTRIBUIȚI
CNN.com

Serviciile de informaţii franceze apreciază că belgiano-marocanul Oussama Atar, considerat că ar fi creierul atentatelor teroriste de la Paris şi Bruxelles, ar fi decedat în urmă cu câteva săptămâni în zona de conflict siriano-irakiană, relatează vineri publicaţia belgiană Le Soir, citând postul de televiziune francez BFMTV.

Chiar dacă trupul jihadistului nu a fost găsit, informaţii concordante au convins serviciile secrete franceze că acesta a decedat recent, potrivit agerpres.


Oussama Atar este suspectat că a avut un rol-cheie în organizarea atentatelor de la Paris din 13 noiembrie 2015, soldate cu 130 de morţi.

Citește și : Siria : Principalele grupări rebele din Ghouta Orientală refuză evacuarea civililor şi combatanţilor

Anchetatorii suspectează că el a recrutat patru dintre membrii comandourilor care au semănat moarte în acea seară de noiembrie în Oraşul Luminilor, pe care i-a consiliat din Siria.

Văr al fraţilor El Bakraoui, el ar fi avut de asemenea un rol major în organizarea atentatelor de la Bruxelles din 22 martie 2016, inclusiv în confecţionarea dispozitivelor explozive care au curmat viaţa a 32 de persoane.

Oussama Atar nu este chiar un necunoscut pentru autorităţile de securitate belgiene. În 2005, el fusese arestat în Irak şi condamnat la zece ani de închisoare pentru lupta dusă împotriva trupelor internaţionale de coaliţie.

Atunci, avocaţi belgieni au depus un efort amplu pentru a obţine eliberarea sa în 2010 din motive medicale, motive pe care Irakul le-a acceptat în cele din urmă, notează Le Soir.