DISTRIBUIȚI
Reuters

Autorităţile georgiene au declarat luni că verifică dacă cecenul Ahmed Ciataiev, bănuit că ar fi organizat atentatul din iunie 2016 de pe aeroportul Ataturk din Istanbul, se numără printre jihadiştii ucişi la Tbilisi în cadrul unei operaţiuni a forţelor speciale georgiene, relatează AFP, conform agerpres.


Trei bărbaţi înarmaţi, ascunşi într-o clădire aflată la periferia capitalei georgiene, au fost ucişi miercuri şi un al patrulea a fost arestat în timpul unei operaţiuni antiteroriste care a durat peste 20 de ore, în care şi-a pierdut viaţa şi un poliţist.

Citeşte şi: Ramzan Kadârov este gata să demisioneze şi-l lasă pe Putin să-i aleagă succesorul

‘Presupunem că Ciataiev se numără’ printre cei trei terorişti ucişi în această operaţiune, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a serviciilor de securitate georgiene, Nino Guiorgobiani.

‘Nu putem fi siguri până când experţii nu îşi vor termina treaba’, a spus ea, adăugând că ‘agenţii din SUA participă la anchetă’.

Autorităţile georgiene au păstrat până acum discreţia în legătură cu această operaţiune spectaculoasă, precizând doar săptămâna trecută că bărbaţii înarmaţi vizaţi de forţele speciale nu sunt cetăţeni georgieni şi aparţin ‘unui grup terorist’, fără să indice dacă este vorba sau nu despre un grup islamist.

Presa turcă l-a identificat pe cecenul Ahmed Ciataiev ca fiind ‘creierul’ atentatului comis de trei kamikaze pe 28 iunie 2016 pe aeroportul Ataturk din Istanbul, unul dintre cele mai mari aeroporturi din Europa, în care au fost ucise 47 de persoane. Potrivit cotidianului Hürriyet, Ciataiev ar fi liderul Statului Islamic din Istanbul.