DISTRIBUIȚI
Getty

Ridiculizat de presă şi criticat în cadrul propriului său partid, premierul britanic Boris Johnson şi-a văzut, joi, pusă în discuţie credibilitatea ca urmare a impunerii de noi restricţii împotriva variantei Omicron, într-un moment în care guvernul său este luat în vizor pentru încălcări de reguli anti-COVID-19, informează AFP, potrivit agerpres.

De mai multe zile, se înmulţesc dezvăluirile în presă cu privire la mai multe petreceri care ar fi avut loc în noiembrie şi decembrie anul trecut, în timp ce britanicii erau privaţi de posibilitatea de a-şi vedea persoanele apropiate sau să petreacă sărbătorile de iarnă.


Citeşte şi: Danemarca reintroduce restricţiile antiepidemice – Black News

La câteva ore după ce şi-a cerut scuze pentru difuzarea unei înregistrări video în care o consilieră făcea glume cu privire la o presupusă astfel de petrecere, Boris Johnson a anunţat miercuri revenirea la telemuncă şi impunerea unui certificat sanitar în locurile aglomerate, pentru a contracara răspândirea Omicron, o variantă mult mai contagioasă decât Delta.

Însă, chiar înainte de sărbători, el a apreciat că este „OK” să fie menţinute „petrecerile de Crăciun” între colegi, o tradiţie veche în Regatul Unit, cu condiţia să se manifeste prudenţă.

Toate aceste anunţuri nu sunt văzute cu ochi buni de deputaţii majorităţii conservatoare, preocupaţi de impactul economic al acestora şi deja enervaţi de precedentele scandaluri din jurul guvernului, inclusiv în materie de lobby.

Unii dintre aceşti parlamentari apreciază de asemenea că un exemplu rău dat de putere poate zădărnici respectarea restricţiilor de către populaţie.

Noile măsuri sunt de asemenea ironizate de presa britanică, ce acuză guvernul de ipocrizie.

Citeşte şi: Bradul de Crăciun din faţa sediului Fox News a fost INCENDIAT – Black News

„Nu vă duceţi la muncă, însă duceţi-vă la petreceri”, titrează Daily Telegraph. Cotidianul de dreapta se întreabă chiar dacă acesta este „începutul sfârşitului” pentru liderul conservator, care a fost cândva editorialist la acest ziar. Boris Johnson se prezintă acum foarte prost în sondaje, majoritatea britanicilor fiind favorabili demisiei sale.

„O regulă pentru ei, noi reguli pentru noi ceilalţi”, titrează Daily Mail. Un alt tabloid, The Sun, îl reprezintă pe Boris Johnson ca pe „Grinch”. „O regulă pentru ei. Fă cum vrei până vei fi prins”, scrie tabloidul.

Downing Street a afirmat de mai multe ori că a respectat toate regulile anti-COVID-19 în timpul carantinei de la sfârşitul lui 2020.