DISTRIBUIȚI
Sputnik, Getty

– Cu ocazia Zilei Naţionale a Rusiei, preşedintele Vladimir Putin i-a distins sâmbătă cu Premiul de Stat pentru Ştiinţă şi Tehnologie 2020 pe creatorii vaccinului anti-COVID-19 Sputnik V, într-un moment în care ţara se confruntă cu o recrudescenţă a cazurilor de contagiere cu noul coronavirus, relatează EFE, potrivit agerpres.

„Puterea ştiinţei ruseşti a fost dovedită clar anul trecut, când persoane din întreaga lume aşteptau de la oamenii de ştiinţă salvarea de pandemia de coronavirus. Iar cercetătorii noştri au reuşit să obţină în timp record vaccinul anti-COVID-19 Sputnik V, sigur şi eficient”, a declarat preşedintele la înmânarea premiilor.


Citește și : O nouă tranșă de doze de vaccin împotriva COVID-19, donate de România, au ajuns la Chişinău

Ziua Naţională a Rusiei, marcată pe 12 iunie, sărbătoreşte declaraţia de suveranitate a Federaţiei Ruse după destrămarea Uniunii Sovietice.

Putin l-a premiat pe directorul Centrului de Epidemiologie şi Microbiologie Gamaleya, Alexandr Guintsburg; pe directorul ştiinţific adjunct al centrului, Denis Logunof, şi pe şeful pentru Cercetări Ştiinţifice al Ministerului rus al Apărării, Serghei Borisevici.

Acest succes a fost calificat de preşedintele rus drept „un triumf”, care a permis Rusiei nu doar să garanteze accesul la vaccinuri cetăţenilor ruşi, ci şi să ajute alte ţări.

Potrivit lui Vladimir Putin, progresele realizate de cercetătorii ruşi „deschid calea spre dezvoltarea de alte vaccinuri, mult aşteptate, împotriva unor boli virale periculoase”.

Citește și : Guvernatorul statului Texas doreşte să reia construcţia unui zid la frontiera cu Mexicul

Între timp în Rusia se observă o creştere stabilă a cazurilor de contagiere cu noul coronavirus, în plină reticenţă a populaţiei să se vaccineze anti-COVID-19 şi în pofida apelurilor autorităţilor la imunizare.

Potrivit autorităţilor sanitare, sâmbătă au fost detectate 13.510 noi cazuri de COVI-19, reprezentând totuşi o scădere faţă de cifrele precedente, şi 399 de decese.