DISTRIBUIȚI

Un program masiv de vaccinare cu o doză de consolidare împotriva COVID-19 nu este necesar, deoarece imunitatea obţinută prin schema completă „este durabilă”, a declarat Sarah Gilbert, cercetătoarea care a coordonat dezvoltarea vaccinului produs de compania AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford, relatează EFE, potrivit agerpres.  

Această cercetătoare de la Universitatea Oxford a declarat pentru cotidianul The Daily Telegraph, într-un interviu publicat vineri, că imunitatea durează pentru majoritatea persoanelor care au primit două doze de vaccin, inclusiv împotriva variantei Delta, considerată mult mai contagioasă.


Citește și : Acţiune în justiţie la Tribunalul UE împotriva certificatului sanitar european

Potrivit cercetătoarea Sarah Gilbert, o doză suplimentară de vaccin poate fi totuşi recomandată vârstnicilor sau persoanelor cu imunitate scăzută, dar nu este necesară pentru „toată lumea”.

În schimb, ea a recomandat ca Marea Britanie să trimită ţărilor din lumea a treia cantităţi mari de vaccin, mai ales în statele în care procentul de populaţie vaccinată este încă foarte mic.

„Pe măsură ce virusul se răspândeşte în populaţie, el suferă mutaţii, se adaptează şi evoluează, asemeni variantei Delta. Aceste focare trebuie stopate cât mai repede. Trebuie să trimitem vaccinuri în ţările în care un procent mic de populaţie este vaccinată (…) Prima doză are cel mai mai mare impact”, a precizat ea.

În prezent, Comisia Comună privind Vaccinarea şi Imunizarea (JCVI) dezbate dacă să recomande o doză de consolidare înainte de venirea iernii, iar o decizie în acest sens este aşteptată în următoarele zile.

Potrivit celor mai recente statistici oficiale, 80,4% dintre rezidenţii din Marea Britanie cu vârste de peste 16 ani au fost vaccinaţi cu schema completă.

Sarah Gilbert a avertizat, totodată, că Marea Britanie trebuie să se pregătească pentru o altă eventuală pandemie.

Citește și : Doi jurnalişti afgani, bătuţi de talibani până când nu au mai putut să se ridice în picioare

„Există mulţi patogeni, purtaţi de exemplu de lilieci, care îi pot infecta pe oameni”, a explicat experta, subliniind că animalele sălbatice intră tot mai mult în contact cu oamenii din cauza defrişărilor şi a distrugerii habitatelor lor.

„Va mai fi o pandemie. Ştiu că sună rău, dar trebuie să fim pregătiţi”, a insistat ea.