DISTRIBUIȚI
dw.com

Curtea Penală Internaţională (CPI) a stabilit vineri la 10 milioane de dolari suma despăgubirilor colective pentru copiii-soldaţi forţaţi să lupte în cadrul grupării fostului rebel congolez Thomas Lubanga, relatează AFP, potrivit agerpres.

Curtea ‘stabileşte la 10 milioane de dolari suma reparaţiilor la care este obligat Lubanga, ce cuprinde atât responsabilitatea sa faţă de cele 425 de victime incluse în eşantion, cât şi responsabilitatea faţă de ansamblul celorlalte victime potenţial eligibile’, a declarat judecătorul Marc Perrin de Brichambaut.


Citeşte şi: Un celebru judecător federal ROMÂN din SUA este anchetat pentru hărţuire sexuală

Judecătorii au avut în vedere 425 de victime directe sau indirecte printre candidaţii la indemnizaţii, dar nu au reuşit să determine numărul precis al victimelor, estimând însă că ‘sute, poate chiar mii de alte victime au existat în urma crimelor lui Lubanga’.

Condamnat de CPI la 14 ani de închisoare, fostul lider al grupării Uniunea Patrioţilor Congolezi (UPC) a fost găsit vinovat în anul 2012 pentru înrolarea în această grupare a unor copii – unii având vârsta de numai 12 ani – pe care i-a folosit ca soldaţi sau gărzi de corp în anii 2002-2003, în nord-estul Republicii Democrate Congo.

Citeşte şi: UE aprobă începerea următoarei faze a negocierilor Brexit

Întrucât Thomas Lubanga nu are capacitatea financiară de a plăti aceste despăgubiri, CPI a cerut Fondului de ajutorare a victimelor să-i indice ‘dacă este în măsură să aloce sume suplimentare pentru despăgubirile colective în acest dosar (…) sau să continue eforturile în vederea colectării unor fonduri suplimentare’.

Respectivul fond a alocat deja un milion de euro în acest dosar şi primeşte contribuţii voluntare din partea guvernelor statelor membre ale CPI, organizaţiilor internaţionale şi persoanelor particulare.