DISTRIBUIȚI
AAP

Curtea Penală Internaţională (CPI) a decis joi o pedeapsă de 30 de ani de închisoare pentru fostul şef adjunct al Statului Major al Forţelor Patriotice pentru Eliberarea Congo (FPLC), Bosco Ntaganda, găsit vinovat de 13 crime de război şi cinci contra umanităţii, transmite EFE, potrivit agerpres.

Aceasta reprezintă cea mai mare condamnare dictată de acest tribunal internaţional de la intrarea sa în funcţiune, în 2002, depăşind-o pe cea impusă liderului FPLC, Thomas Lubanga, de 14 ani de închisoare.


Citește și: Iranul A RELUAT îmbogățirea uraniului la Fordo

Pentru a justifica verdictul, preşedintele de şedinţă, judecătorul Robert Fremr, a subliniat gravitatea infracţiunilor şi consecinţele fizice şi psihologice pentru victimele lui Ntaganda.

„Au suferit stigmatizare şi respingere socială”, a spus magistratul, dând ca exemplu cazul unei minore violate de membri ai FPLC ale cărei răni „au necesitat luni de zile pentru a se cicatriza”, motiv pentru a părăsit şcoala şi s-a confruntat cu tulburarea de stres post-traumatic.

CPI nu a ţinut cont de niciunul din factorii care, conform apărării, ar fi trebuit să reducă sentinţa, precum comportamentul lui Ntaganda pe timpul procesului sau presupusele sale încercări de demobilizare a trupelor.

Ntaganda a apărut în faţa instanţei cu o cravată roşie şi un sacou albastru, s-a ridicat pentru a auzi verdictul, aşa cum se obişnuieşte la CPI, şi nu a schiţat niciun gest când a aflat sentinţa.

În iunie, judecătorii l-au declarat pe Ntaganda vinovat de toate infracţiunile pentru care a fost inculpat, între care înrolarea copiilor în armată, abuzuri sexuale, asasinate, persecuţii şi ordonarea de atacuri asupra populaţiei civile din Ituri, în nord-estul Republicii Democratice Congo, între anii 2002 şi 2003.

Tribunalul a stabilit că fostul lider de gherilă în vârstă de 45 de ani, cunoscut sub numele de „Terminator”, a fost vinovat în mod direct în cazul asasinatelor şi persecuţiilor şi în mod indirect de restul infracţiunilor pentru care era acuzat.

Citește și: Alertă FALSĂ de deturnare pe cel mai mare aeroport olandez – VIDEO

Citirea sentinţei a reflectat cruzimea delictelor comise de FPLC, aripa militară a Uniunii Patrioţilor Congolezi, în ciuda faptului că cel de-al doilea război din Congo (1997-2003) se afla spre final.

Majoritatea victimelor FPLC, grupare dominată de triburile Hema, făceau parte din etnia Lendu şi au fost izgonite din Ituri, o regiune bogată în minerale.

Condamnarea lui Ntaganda de către CPI a fost prima în care tribunalul de la Haga a recunoscut existenţa infracţiunii de sclavie sexuală în timpul conflictului din Congo.