DISTRIBUIȚI

Procuroarea generală a Curţii Penale Internaţionale (CPI), Fatou Bensouda, s-a declarat miercuri îngrijorată de escaladarea violenţelor dintre israelieni şi palestinieni, transmite AFP, potrivit agerpres.

”Iau notă cu îngrijorare de escaladarea violenţei în Cisiordania, inclusiv în Ierusalimul de Est, atât în interiorul, cât şi în jurul Gaza, şi posibila comitere de crime în cadrul Statutului de la Roma”, text fondator al jurisdicţiei, a declarat Fatou Bensouda pe Twitter.


Citeşte şi: Ciocnirile violente dintre palestinieni şi israelieni au continuat şi noaptea trecută – Black News

Aceasta a deschis la începutul lui martie o anchetă privind presupuse crime de război în teritoriile palestiniene, o iniţiativă respinsă de Israel, dar salutată de palestinieni.

Fatou Bensouda declarase că există un ”fundament rezonabil” să se creadă că au fost comise crime de membri ai forţelor israeliene, autorităţi israeliene, mişcarea palestiniană Hamas şi alte grupări armate palestiniene în timpul conflictului din Fâşia Gaza din 2014.

Ea a subliniat miercuri că ancheta se va concentra pe faptele şi gesturile ”tuturor părţilor” pentru a determina eventuale ”responsabilităţi penale individuale în virtutea Statutului”.

Citeşte şi: Hamas lansează sute de rachete asupra Israelului – Black News

Israelul nu este membru al CPI şi se opune cu vehemenţă oricărei anchete.

Armata israeliană a anunţat miercuri dimineaţă că peste 1.000 de rachete au fost lansate începând de luni seară dinspre Fâşia Gaza către sudul Israelului, în special de grupările militante Hamas şi Jihadul Islamic.