DISTRIBUIȚI
Daily Express

Curtea Penală Internaţională (CPI) le-a acordat luni compensaţii de 30 de milioane de dolari victimelor crimelor de război din Republica Democrată Congo, relatează dpa, potrivit agerpres

Foşti copii soldaţi şi victime ale violenţelor sexuale comise de fostul lider condamnat al unei miliţii locale, Bosco Ntaganda, de 47 de ani, au dreptul la compensaţii, a decis CPI luni. Este vorba despre cea mai mare sumă acordată până acum unor victime ale crimelor de război.


Citește și : Intervenţia poliţiei din Grecia este anchetată judiciar – VIDEO

Totuşi, întrucât Ntaganda nu dispune de resursele financiare necesare, menţionează CPI în verdict, banii vor trebui adunaţi de Fondul pentru victime, care a fost înfiinţat de Adunarea Statelor-Părţi a CPI pentru a le ajuta pe victimele crimelor de război.

Bosco Ntaganda a fost condamnat la 30 de ani de închisoare în 2019 pentru cele mai grave crime de război şi crime împotriva umanităţii, printre care crime, violenţe sexuale şi utilizarea copiilor soldaţi.

Citește și : Două treimi din pădurea tropicală au fost distruse sau degradate la nivel global

Fostul comandant Bosco Ntaganda, supranumit „Terminatorul”, a fost găsit vinovat de masacre comise în 2002 şi 2003. El a făcut apel împotriva verdictului.

Potrivit verdictului, Fondul ar trebui să întocmească şi un plan pentru utilizarea banilor. Prioritatea ar trebui să fie ajutorarea victimelor violenţei sexuale, persoanelor cu răni fizice şi foştilor copii soldaţi, mai precizează sursa citată.