DISTRIBUIȚI
m.bianet.org

Curtea Penală Internaţională (CPI) a anunţat joi că a emis mandate de arestare pe numele a trei persoane, pentru presupuse crime comise în timpul conflictului dintre Georgia şi Rusia în Osetia de Sud, în 2008, informează AFP, potrivit agerpres.   

Mihail Mindzaev, Gamlet Guşmazov şi David Sanakoev, foşti responsabili ai republicii separatiste pro-ruse, ar fi ţinut în detenţie civili pentru a-i utiliza drept „monedă de schimb” în timpul negocierilor, potrivit CPI.


Citește și : Medvedev: Orice încercare de intruziune în Crimeea ar putea declanşa al treilea război mondial

Civili de origine georgiană ar fi fost ţinuţi în detenţie în condiţii foarte dure într-un centru din Ţhinvali, ar fi fost maltrataţi şi utilizaţi apoi ca „mijloc de negociere de către Rusia şi autorităţile sud-osetine, pentru schimbul de prizonieri şi de deţinuţi”, şi constrânşi, în urma acestui schimb, să părăsească Osetia de Sud.

Judecătorii CPI, cu sediul la Haga, au apreciat că „există motive rezonabile pentru a crede că fiecare dintre cei trei suspecţi este responsabil de crime de război” în timpul conflictului.

Mindzaev era „ministru de interne” al Osetiei de Sud, Gamlet Guşmazov era directorul centrului de detenţie cunoscut sub numele de „izolator”, iar David Sanakoev era „mediator”, potrivit tribunalului.

CPI a declanşat o anchetă în ianuarie 2016 asupra acestui război care s-a soldat cu sute de morţi, potrivit unui bilanţ din august 2008 al ONU. Aceasta a fost prima anchetă a CPI asupra unui conflict în care era implicată Rusia.

Procurorul CPI, Karim Khan, a cerut în martie, la câteva zile după declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei, emiterea de mandate de arestare împotriva acestor trei responsabili. Judecătorii le-au autorizat pe 24 iunie, înainte de a le face publice joi.

Cetăţenii ruşi Mindzaev, 66 de ani, şi Guşmazov, 45 de ani, sunt acuzaţi ambii de crime de război, de detenţie ilegală, de tortură şi tratamente inumane, de luare de ostatici şi de transfer ilegal de civili.

Citește și : Un politician proeminent din opoziția rusească, reținut la Moscova

Sanakoev, 45 de ani, este acuzat de luare de ostatici şi transfer ilegal de civili.

Rusia nu este membră a CPI, însă Georgia este, precizează agenţia de presă franceză.