DISTRIBUIȚI

PANDEMIILE NU mor – ele dispar. Și asta este probabil să facă şi covid-19 în 2022. Adevărat, vor exista crize locale și sezoniere, în special în țările subvaccinate cronic. Epidemiologii vor trebui, de asemenea, să aibă grijă de noile variante care ar putea fi capabile să depășească imunitatea oferită de vaccinuri. Chiar și așa, în următorii ani, pe măsură ce covid-ul își asumă soarta ca boală endemică, precum gripa sau răceala comună, viața în cea mai mare parte a lumii este probabil să revină la normal – cel puțin, normalul post-pandemie.

În spatele acestei perspective se află atât un succes uluitor, cât și un eșec deprimant. Succesul este că un număr foarte mare de oameni au fost vaccinați și că, în fiecare etapă a infecției, de la simptome ușoare până la terapie intensivă, noile medicamente pot reduce acum foarte mult riscul de deces. Este ușor de luat de la sine înțeles, dar crearea rapidă și acordarea de licențe a atâtor vaccinuri și tratamente pentru o nouă boală este un triumf științific, transmite The Economist.


Vaccinul antipoliomielită a durat 20 de ani pentru a trece de la testele timpurii la prima licență americană. Până la sfârșitul anului 2021, la doar doi ani după ce SARS-CoV-2 a fost identificat pentru prima dată, lumea producea aproximativ 1,5 miliarde de doze de vaccin covid în fiecare lună. Airfinity, o firmă de date din științele vieții, prezice că până la sfârșitul lunii iunie 2022 ar fi putut fi produse un total de 25 de miliarde de doze. La un summit din septembrie, președintele Joe Biden a cerut ca 70% din lume să fie vaccinată complet într-un an. Aprovizionarea nu trebuie să fie o constrângere.

Imunitatea a fost dobândită cu un cost teribil

Vaccinurile nu oferă totuși o protecție completă, mai ales în rândul persoanelor în vârstă. Totuși, și aici, știința medicală a făcut față provocării. De exemplu, simptomele precoce pot fi tratate cu molnupiravir, o pastilă antivirală de două ori pe zi, care, în studii, a redus la jumătate decesele și internările la spital. Cei grav bolnavi pot primi dexametazonă, un corticosteroid ieftin, care reduce riscul de deces cu 20-30%. În mijloc se află medicamente precum remdesivir și un cocktail de anticorpi făcut de Regeneron.

Gândiți-vă la combinația dintre vaccinare și tratament ca pe o serie de pereți, fiecare dintre ele împiedică o parte din atacurile virale să devină fatale. Ridicarea fiecărui zid nou reduce și mai mult letalitatea covid.

Cu toate acestea, alături de acest succes este și acel eșec. Un alt motiv pentru care covid va face mai puțin rău în viitor este că a făcut deja atât de multe în trecut. Un număr foarte mare de oameni sunt protejați de variantele actuale de covid doar pentru că au fost deja infectați. Și mulţi alţii, în special din lumea în curs de dezvoltare, vor rămâne neprotejaţi de vaccinuri sau medicamente până în 2022.

Această imunitate a fost dobândită cu un preț teribil. The Economist a urmărit decesele în exces în timpul pandemiei – mortalitatea peste ceea ce te-ai fi așteptat într-un an normal. Estimarea noastră centrală pe 22 octombrie a fost de un total global de 16,5 milioane de decese (cu un interval de la 10,2 milioane la 19,2 milioane), care a fost de 3,3 ori mai mare decât numărul oficial. Lucrând retroactiv şi utilizând ipoteze despre ponderea infecțiilor mortale, o estimare foarte aproximativă sugerează că aceste decese sunt rezultatul a 1,5 miliarde-3,6 miliarde de infecții – de șase până la 15 ori numărul înregistrat.

Combinația dintre infecție și vaccinare explică de ce în, să zicem, în Marea Britanie, toamna, ați putea detecta anticorpi împotriva covid la 93% dintre adulți. Oamenii sunt susceptibili de a se reinfecta, așa cum arată datele din Marea Britanie, dar cu fiecare expunere la virus, sistemul imunitar devine mai bine antrenat pentru a-l respinge. Alături de noile tratamente și de faptul că mai mulți tineri sunt infectați, asta explică de ce rata mortalității în Marea Britanie este acum doar o zecime din ceea ce era la începutul anului 2021. Și alte țări vor urma acea traiectorie pe drumul spre endemicitate.

Toate acestea ar putea fi încă răsturnate de o nouă variantă periculoasă. Virusul suferă o mutație constantă și cu cât este mai mult în circulație, cu atât este mai mare șansa ca o nouă tulpină infecțioasă să apară. Cu toate acestea, chiar dacă variantele Omicron și Rho lovesc, ele ar putea să nu fie mai mortale decât este Delta. În plus, este posibil ca tratamentele existente să rămână eficiente, iar vaccinurile pot fi modificate rapid pentru a ține seama de mutațiile virusului.

Doar o altă boală endemică

Din ce în ce mai mult, așadar, oamenii vor muri din cauza covidului pentru că sunt în vârstă sau infirmi, sau nu sunt vaccinați sau nu își permit medicamentele. Uneori, oamenii vor rămâne vulnerabili pentru că refuză să primească un vaccin atunci când li se oferă unul – un eșec al educației pentru sănătate. Dar dozele de vaccin sunt, de asemenea, tezaurizate de țările bogate, iar locurile sărace și îndepărtate este greu vaccinat lumea. Mijloacele de trai vor fi distruse și vieți pierdute toate din lipsa unei injecții sigure care costă doar câțiva dolari.

Covid nu s-a terminat încă. Dar până în 2023, aceasta nu va mai fi o boală care pune viața în pericol pentru majoritatea oamenilor din lumea dezvoltată. Va reprezenta în continuare un pericol mortal pentru miliarde din lumea săracă. Dar, din păcate, același lucru este valabil și pentru multe alte condiții. Covid va fi pe cale să devină doar o altă boală.