DISTRIBUIȚI
Hindustan Times

Un cotidian turc a publicat luni pe prima pagină un fotomontaj care o prezintă pe Angela Merkel cu mustaţa lui Adolf Hitler şi în uniformă nazistă, reproşându-i cancelarului federal german criticile la adresa Ankarei, informează AFP, potrivit agerpres.

Acest instantaneu aminteşte de cel publicat în urmă cu un an de un alt cotidian proguvernamental Gunes, în perioada de vârf a tensiunilor dintre Germania şi Turcia, când preşedintele Recep Tayyip Erdogan nu ezita să-i acuze pe liderii germani să recurge la ‘practici fasciste’, stârnind o mare iritare din partea Berlinului.


Citește și : Ministrul britanic de Externe salută ”cea mai mare expulzare rusă de ofiţeri ruşi de informaţii efectuată vreodată”

‘Suntem îngrijoraţi de această mentalitate’, titra luni cotidianul ultraconservator şi proguvernamental Yeni Akit, reproşându-i Angelei Merkel că face’ cu fiecare ocazie declaraţii împotriva Turciei’.

Publicaţia denunţă în special un apel pe care îl atribuie cancelarului federal în vederea eliberării a doi soldaţi greci plasaţi în detenţie după ce au intrat pe teritoriul turc din eroare, patrulând la frontieră, caz care a tensionat şi mai mult relaţiile dintre Ankara şi Uniunea Europeană.

De asemenea, Yeni Akit acuză Germania că ‘a primit’ pe teritoriul său numeroşi ‘terorişti’, referindu-se la Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), la susţinătorii predicatorului Fetullah Gulen sau la membrii unui grupuscul de extremă stânga.

‘Şi noi de asemenea suntem îngrijoraţi de această mentalitate, care se traduce printr-o susţinere acordată terorismului şi tăcere faţă de atacurile asupra moscheilor’, notează acid cotidianul turc.

De la începutul anului, în jur de 30 de clădiri, în special religioase, ale comunităţii turce au fost vandalizate sau incendiate în Germania. Reprezentanţi ai musulmanilor din Germania au cerut în urmă cu două săptămâni mai multă susţinere din partea autorităţilor şi a societăţii, în faţa recrudescenţei acestor atacuri.

Potrivit autorităţilor, acestea trebuie imputate grupărilor rasiste sau organizaţiilor kurde ce acţionează care acţionează ca represalii la operaţiunile militare ale Ankarei în Afrin, împotriva miliţiilor kurde din Siria.

Publicarea acestui fotomontaj pe prima pagină din Yeni Akit survine în condiţiile în care Turcia şi Germania au iniţiat de la începutul anului o încălzire a relaţiilor lor, puternic tensionate după puciul eşuat din iulie 2016.

Citește și : Ambasadorul rus în SUA : Expulzarea diplomaților ruși distruge ceea ce a mai rămas din relaţiile ruso-americane