DISTRIBUIȚI
REUTERS

Întreprinderile din Marea Britanie şi Uniunea Europeană vor suporta costuri suplimentare anuale estimate la aproximativ 65 de miliarde de euro, în cazul în care nu se va ajunge la un acord de liber-schimb după Brexit, iar sectorul financiar britanic va fi cel mai afectat, relevă un studiu publicat luni, relatează Reuters.

Societăţile de pe teritoriul UE ar urma să plătească aproape 35 de miliarde de euro reprezentând bariere tarifare şi netarifare, în cazul în care Marea Britanie părăseşte Uniunea fără un acord, potrivit studiului efectuat de cabinetul de consultanţă Oliver Wyman şi cabinetul de avocatură Clifford Chance, potrivit news.ro .


În sens invers, exporturile către UE vor costa companiile britanice 30 de miliarde de euro pe an.

Citește și : Putin, dur criticat după ce a sugerat că minorităţi ruse s-ar putea afla în spatele amestecului în alegerile americane din 2016

”Această creştere a costurilor şi incertitudinile ameninţă să reducă rentabilitatea şi existenţa anumitor întreprinderi”, se avertizează în raport.

UE a prezentat săptămâna trecută Marii Britanii un proiect de acord de liber-schimb după Brexit, mult mai modest decât ambiţiile afişate de Londra, în special în domeniul serviciilor financiare.

În cazul unui divorţ fără acord, Regatul Unit şi Uniunea Europeană vor face comerţ în baza regulilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), ceea ce ar însemna un ”Brexit dur”.

Încheierea unui eventual acord vamal ar putea să reducă jumătate din costuri pentru ambele părţi, relevă studiul.

Premierul conservator Theresa May a exclus însă orice formă de uniune vamală cu UE după ce Brexitul întră în vigoare, apreciind că acest lucru ar împiedica regatul să-şi negocieze propriile acorduri comerciale cu puteri precum India sau China.

O mare majoritate (70%) din costurile suplimentare estimate în Marea Britanie în cazul unui ”Brexit dur” va fi suportată de serviciile financiare, constructorii de automobile, agricultura, sectorul agroalimentar, al bunurilor de consum, chimic şi maselor plastice, relevă studiul.

Serviciile financiare vor avea cel mai mult de suferit de pe urma unui Brexit fără acord şi vor fi nevoite să recurgă la noi operaţiuni pentru a continua să-şi servească clienţii în UE.

Reprezentând peste 10% din PIB-ul britanic, serviciile financiare sunt singurul domeniu în care britanicii afişează un excedent comercial cu UE.

În cadrul UE, sectorul care va avea cel mai mult de suferit va fi al automobilelor, urmat dei agricultură şi sectorul agoralimentar, se subliniază în raport.