DISTRIBUIȚI
Bulgarian HeadHunters

Oficialii bulgari prinşi luând mită vor fi judecaţi de o instanţă specială, conform unui amendament la codul penal adoptat luni, relatează agerpres .

Scopul acestui demers este creşterea puterii sistemului judiciar în statul bulgar afectat de corupţie şi îi vizează pe oficialii care cer mită.


Citiți și : Nigeria : Trei cetățeni britanici eliberați și unul ucis

Respectiva instanţă specială, ce are în prezent jurisdicţie asupra cazurilor de terorism, crimă organizată şi cazuri de trădare, va judeca de acum înainte şi membri ai Parlamentului, miniştri, judecători de rang înalt şi primari acuzaţi de luare de mită, abuz în serviciu şi deturnare de fonduri.

Bulgaria, ţară membră a Uniunii Europene din 2007 şi cel mai sărac membru al blocului comunitar, va prelua preşedinţia Consiliului UE pe 1 ianuarie. Din cauza deficienţelor statului de drept şi în ceea ce priveşte corupţia, Bulgaria este încă monitorizată în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

Conform Indicelui de Percepţie a Corupţiei (IPC) 2016 lansat de Transparency International, Bulgaria se clasează pe locul 76, fiind statul cel mai slab cotat din UE şi una dintre cele mai slabe poziţii din Europa.