DISTRIBUIȚI

Deceniul de corupţie din mandatul fostului preşedinte Jacov Zuma probabil a generat costuri de peste 34 de miliarde de dolari pentru Africa de Sud, afirmă actualul preşedinte, Cyril Ramaphosa, citat de cotidianul Financial Times, conform mediafax.

În efortul de a le oferi asigurări investitorilor că reformele vor revigora economia şi că autorii fraudelor vor fi traşi la răspundere, Cyril Ramaphosa atrage atenţia că efectele anilor de corupţie din mandatul lui Jacov Zuma sunt mai mari decât se estima.


Citeşte şi: Franţa ia măsuri pentru securitatea forţelor sale din nord-estul Siriei şi cere Turciei să-şi înceteze IMEDIAT ofensiva

„Este mult mai mult decât şi-ar fi imaginat cei mai mulţi oameni. Costurile depăşesc 500 de miliarde de ranzi sud-africani. Unii oameni au sugerat chiar că ar putea fi vorba de 1.000 de miliarde de ranzi”, a declarat Cyril Ramaphosa.

Suma de 500 de miliarde de ranzi sud-africani (34 miliarde dolari) reprezintă 10% din cuantumul PIB-ului Africii de Sud, notează Financial Times.

Analiştii estimează că în timpul mandatului preşedintelui Jacov Zuma, cea mai industrializată naţiune din Africa a înregistrat pierderi de venituri cuprinse între 1.000 şi 1.500 de miliarde de ranzi, precum şi investiţii străine semnificative.

Citeşte şi: Orban pierde Budapesta! Opoziţia a câştigat şi alte oraşe importante

Săptămâna trecută, în contextul eforturilor anticorupţie din Africa de Sud, Statele Unite au anunţat sancţiuni împotriva afacerilor familiei Gupta, suspectată că i-ar fi oferit mită fostului preşedinte sud-african.

„În ultimul an şi câteva luni, am înregistrat progrese enorme. Am pansat rănile şi suntem pregătiţi să deschidem un nou capitol”, afirmă Cyril Ramaphosa.