DISTRIBUIȚI
ERR News

Numeroşi oameni de ştiinţă din Estonia au participat joi la un ‘cortegiu funerar’ pentru a protesta împotriva finanţării publice insuficiente a domeniului cercetării în viitorul buget, informează AFP, scrie agerpres.

Mai multe sute de manifestanţi au adus coroane de flori şi lumânări la sediul guvernului din Tallinn, capitala Estoniei, şi în faţa celui al Ministerului Educaţiei şi Ştiinţei din Tartu, al doilea oraş ca importanţă în această ţară baltică.


Citește și : John Bolton avertizează: Cred că amenințarea din partea Iranului încă există

‘Abandonarea ştiinţei şi cercetării în Estonia va afecta în mod direct viitorul fiecăruia dintre noi’, au declarat organizatorii marşului pe pagina lor de Facebook, creată de cercetătorul Mario Kadastik.

‘Dacă prim-ministrul Juri Ratas şi guvernul său nu-şi respectă promisiunea, ar trebui să demisioneze’, consideră ei.

Sindicatele universitare au anunţat greve de avertisment la 5 iunie, în timp ce organizaţiile studenţeşti şi-au chemat simpatizanţii să poarte banderole negre.

Guvernul care şi-a preluat atribuţiile luna trecută a fost constituit din trei partide politice, Centrul (centru-stânga), Isamaa (conservator) şi EKRE (extrema dreaptă).

În decembrie trecut, majoritatea partidelor politice au semnat cu organizaţiile ştiinţifice şi de antreprenori un acord ce stipulează că bugetul pentru cercetare trebuie să crească la 1% din PIB, faţă de 0,71% în prezent. Pentru EKRE, acest obiectiv nu a fost suficient de ambiţios.

Conform cifrelor date publicităţii anul acesta de Eurostat, Estonia se situează sub media europeană la cheltuielile pentru cercetare şi dezvoltare.

Dar guvernul a anunţat luni tăieri bugetare, amânând pe mai târziu mai multe investiţii şi lăsând neschimbat bugetul pentru ştiinţă.

În acelaşi timp, guvernanţii au decis să majoreze pensiile şi să reducă accizele la băuturile alcoolice cu 25%.

Citește și : Tensiunile dintre Belgrad şi Pristina se ampifică : Premierul Serbiei, persona non-grata în Kosovo

Ministrul educaţiei, Mailis Reps, s-a declarat dezamăgit marţi şi a invitat oamenii de ştiinţă să-şi exprime dezaprobarea, în timp ce preşedintele Kersti Kaljulaid a avertizat împotriva declinului educaţiei, ştiinţei şi antreprenoriatului.

Estonia, ţară membră a zonei euro, cu 1,3 milioane de locuitori, este renumită pentru succesul său în domeniul inovaţiei tehnologice. Ea a fost printre primele care au introdus votul electronic şi găzduieşte centrul de apărare cibernetică al NATO, fiind astfel denumită şi ”E-stonia”,.