DISTRIBUIȚI
REUTERS

Palatul Buckingham se aşteaptă la scăderi de venit în valoare de 15 milioane de lire sterline în următorii trei ani, în urma scăderii frecventării reşedinţelor regale, din cauza pandemiei covid-19, relatează AFP, potrivit news.ro.

Regalitatea britanică a prezentat vineri cheltuielile din anul care a trecut – de la o călătorie a prinţului Andrew la un teren de golf şi până la revovarea Palatului Buckingham – şi avertizează că anticipează zile grele din cauza pandemiei covid-19.


Citește și: În plin scandal cu Turcia, Grecia îl primește în vizită pe Mike Pompeo

În acest exerciţiu anual al transparenţei faţă de contribuabilul britanic, Casa regală şi-a publicat cheltuielile aferente exerciţiului bugetar care s-a încheiat la sfârşitul lui martie.

Cheltuielile se ridică la 82,4 milioane de lire sterile (90 de milioane de euro) – adică 1,23 de lire sterline pentru fiecare dintre supuşii reginei Elizabeth a II-a.

Această sumă reprezintă o uşoară creştere faţă de anul precedent, când înzestrarea coroanei, dedicată activităţilor oficiale ale familiei Windsor şi întreţinerii reşedinţelor regale a atins 82,2 milioane de lire sterline.

Impactul noului coronavirus asupra finanţelor regale urmează să fie cunoscut în viitorul exerciţiu bugetar, în contextul în care izolarea a fost impusă la sfârşitul lui martie.

Regalitatea anticipează o scădere a veniturilor legată de scăderea frecventării reşedinţelor regale în valoare de 15 milioane de lire sterline în viitorii trei ani.

Un buget separat, consacrat cheltuielilor pe termen lung în vederea renovării Buckingham Palace se estimează că va scădea cu 20 de milioane de lire sterline.

Legea prevede că înzestrarea coroanei nu poate scădea de la un la altul. Însă regalitatea nu intenţionează să bage mâna în buzunarul contribuabilului.

”În faţa acestor provocări, nu avem nicio intenţie să solicităm o finanţare suplimentară, însă vom încerca să amortizăm impactul prin eforturile noastre”, a declarat pentru presă Michael Stevens, trezorierul reginei.

Casa regală a ”îngheţat” deja salariile şi angajările şi examinează reducerea cheltuielilor neesenţiale.

În raport sunt detaliate călătorii ale membrilor famileii regale.

Citește și: Moscova respinge sancțiunile americane impuse Iranului

Astfel, 16.440 de lire steline au fost alocate unui zbor privat al prinţesei Anne pentru a asista la un meci de rugby Italia-Scoţia, la Roma, în februarie.

De asemenea, 15.848 de lire sterline au fost alocate pentru ca prinţul Andrew să se ducă la un teren de golf în Irlanda de Nord în iulie 2019, înainte ca ”fiul preferat” al reginei să cadă în dizgraţie şi să se retragă din viaţa publică, din cauza legăturilor sale cu investitorul american Jeffrey Epstein, acuzat de viol şi agresiune sexuală ale unor minore.

Niciun zbor comercial nu corespundea programului acestor activităţi oficiale, a justificat o sursă regală.

În ceea ce-i priveşte pe prinţul Harry şi soţia sa Meghan, care au provocat o furtună după ce au anunţat în ianuarie că se retrag din cadrul monarhiei, ei plătesc o chirie pentru reşedinţa de la Frogmore, reşedinţa lor în Regatul Unit, a cărei valoare nu a fost divulgată.