DISTRIBUIȚI
scroll.in

Un grup de 162 de persoane „vulnerabile” care se aflau într-o tabără de refugiaţi din Libia au sosit vineri la bordul unui avion militar în Italia, o premieră pentru această ţară, au anunţat Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNCHR) şi guvernul italian, relatează AFP.

„Este o zi istorică”, a reacţionat ministrul italian de interne, Marco Minniti, venit în întâmpinarea lor pe un aeroport militar din Roma, conform agerpres .


„Pentru prima dată, un coridor umanitar a fost deschis din Libia spre Europa. Este un început, vom continua împreună cu UNCHR având ca obiectiv de a combate ilegalitatea pentru a construi legalitatea”, a adăugat el.

Citește și : Autoritatea tribunalului pentru crime de război pusă sub semnul întrebării în Kosovo

„Pentru prima dată, am putut evacua refugiaţi extrem de vulnerabili din Libia pentru a-i aduce direct în Italia”, şi-a exprimat satisfacţia într-un comunicat trimisul special al UNCHR în Mediterana Centrală, Vincent Cochetel.

El a vorbit despre „un eveniment excepţional şi o evoluţie primită foarte favorabil care nu ar fi fost posibilă fără marele angajament al autorităţilor italiene şi sprijinul guvernului libian”. „Sperăm că şi alte ţări vor urma acelaşi drum”, a adăugat Vincent Cochetel.

„Multe persoane evacuate vorbesc despre mari suferinţe, au fost ţinute prizoniere ale traficanţilor în condiţii inumane”, a continuat el. Cinci dintre femeile evacuate au născut în timpul detenţiei.

Refugiaţii sosiţi vineri pe aeroportul italian sunt originari din Eritreea, Etiopia, Somalia şi din Yemen. Este vorba despre familii, mame singure, minori neînsoţiţi sau persoane handicapate, toţi având nevoie de îngrijiri medicale şi sprijin psihologic, a precizat UNCHR.

Organizaţia a mai făcut cunoscut că în următoarele zile va avea loc un nou transport aerian, 131 de refugiaţi urmând să fie evacuaţi din Libia în Niger.

La 15 decembrie, UNCHR a anunţat evacuarea din Libia în Niger a 51 de copii, 22 de femei şi a unui bărbat. Înaintea lor, 25 de refugiaţi au fost evacuaţi la 11 noiembrie, oferindu-li-se găzduire în Franţa.

UNCHR caută 1.300 de locuri pentru a instala, până la sfârşitul lui martie 2018, refugiaţi provenind din Libia.