DISTRIBUIȚI

Mass-media sud-coreene au salutat prudent, miercuri, oferta Coreei de Nord de a aborda problema, multă vreme tabu, a denuclearizării, punând totodată la îndoială sinceritatea regimului de la Phenian, informează AFP.

Potrivit consilierului preşedintelui sud-coreean Moon Jae-in, Chung Eui-yong, care a avut o lungă discuţie luni cu Kim Jong Un la Phenian, acesta din urmă este acum gata să acţioneze pe marginea dosarului sensibil al arsenalului nuclear nord-coreean „dacă dispar ameninţările militare împotriva Nordului şi este garantată securitatea regimului său”, conform agerpres.


Preşedinţia sud-coreeană a anunţat că Phenianul, vizat de o serie de sancţiuni impuse de-a lungul anilor de Consiliul de Securitate al ONU, este deschis unui „dialog sincer” cu SUA, pentru a evoca denuclearizarea. Ea a precizat că regimul ar suspenda în acest caz orice test nuclear sau de rachetă în timpul discuţiilor şi că un summit istoric ar fi organizat în aprilie.

Citește și : UE a aprobat 17 proiecte în cadrul CSP/Pesco

„Există aspecte pozitive în acest acord”, estimează cotidianul conservator Chosum Ilbo într-un editorial. „Cu toate acestea, rămâne un semn de întrebare legat de faptul dacă Nordul este cu adevărat gata să negocieze o renunţare la arsenalul său nuclear”, adaugă publicaţia.

Oare Nordul nu a promis o denuclearizare „veritabilă, ireversibilă şi completă” într-un acord încheiat în 2005, care nu l-a împiedicat însă, un an mai târziu, să întreprindă primul său test nuclear.

Cotidianul explică faptul că Phenianul ar putea încerca să obţină prin această apropiere cu Sudul îmblânzirea sancţiunilor internaţionale, câştigând totodată timp pentru programele sale balistic şi nuclear. „Dacă acest scenariu este pus în aplicare, Coreea de Sud şi comunitatea internaţională vor fi făcut din noul jocul Nordului”, continuă Chosun Ilbo.

Hong Joon-pyo, liderul Partidului Libertăţii, principala mişcare a opoziţiei conservatoare din Coreea de Sud, a comparat acordul intercoreean cu Acordurile de la Munchen, prin care în 1938 Parisul şi Londra au acceptat anexarea de către Germania fascistă a Regiunii Sudete, pe atunci cehoslovacă. „Acordul îmi aminteşte de Acordurile de la Munchen din 1938”, a notat Hong pe pagina sa de Facebook. „Doar imbecilii se lasă păcăliţi de două ori”, a subliniat el.

La rândul său, cotidianul Joongang Ilbo apreciază că un summit intercoreean – care ar fi al treilea din istorie – nu ar servi la nimic dacă nu va duce la denuclearizare. Instalarea la putere anul trecut, la Seul, a preşedintelui de centru-stânga Moon Jae-in, susţinător declarat al dialogului cu Nordul, nu a determinat Phenianul să se răzgândească în a realiza al şaselea său test nuclear şi a-şi spori numărul de tiruri de rachete, dezvăluie cotidianul, convins că deschiderea actuală din partea Coreei de Nord nu vizează decât evitarea sancţiunilor. „Dacă Nordul vrea cu adevărat pace în peninsula coreeană, el trebuie să ia măsuri concrete în vederea denuclearizării”, continuă Joongang Ilbo.

Cotidianul independent Hankyoreh este cel mai entuziast, afirmând că acordul „depăşeşte toate aşteptările” şi „deschide calea spre o denuclearizare completă pe viitor”.

Mass-media oficiale nord-coreene nu menţionează în niciun fel miercuri acest acord.