DISTRIBUIȚI

Coreea de Nord a afirmat că vrea ‘să participe la eforturile’ vizând interzicerea totală a testelor nucleare, informează AFP, potrivit agerpres.

‘Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC) va participa la eforturile (…) internaţionale pentru o interzicere totală a testelor nucleare’, a declarat marţi ambasadorul Han Tae Song, la Conferinţa ONU pentru Dezarmare de la Geneva.


Citește și : Premierul ucrainean acuză Rusia că a ‘încălcat dreptul internaţional’ inaugurând podul Crimeea

În prezent, Coreea de Nord nu se află printre semnatarii Tratatului privind Interzicerea Totală a Testelor Nucleare (CTBT), negociat la Geneva între 1994 şi 1996.

Tratatul, semnat de 183 de state, nu va intra în vigoare decât după semnarea şi ratificarea sa de ţările care deţin tehnologie nucleară şi nu au făcut încă acest lucru: Coreea de Nord, China, Egipt, India, Iran, Israel, Pakistan şi SUA.

În alocuţiunea sa, ambasadorul nord-coreean, care nu a menţionat totuşi CTBT, a subliniat voinţa Phenianului ‘de a dezvolta relaţiile intra-coreene’, ‘de a dezamorsa tensiunile militare acute’ şi ‘de a îndepărta pericolul războiului în peninsula coreeană’.

Citește și : Melania Trump, „va părăsi spitalul în două sau trei zile” (Donald Trump)

Coreea de Nord a promis, la sfârşitul săptămânii trecute, că va dezafecta la finalul lunii poligonul său de teste nucleare de la Punggye-ri, înaintea summitului cu SUA.

Preşedintele american Donald Trump, care urmează să-l întâlnească pe liderul nord-coreean Kim Jong Un pe 12 iunie la Singapore, a salutat decizia Phenianului.