DISTRIBUIȚI
Ziarul Prahova

Coreea de Nord „va participa probabil” la Jocurile Olimpice de Iarnă din Coreea de Sud, a declarat sâmbătă reprezentantul nord-coreean în Comitetul Olimpic Internaţional (CIO), potrivit agenţiei de presă nipone Kyodo.

Kyodo precizează că reprezentantul nord-coreean la CIO, Chang Ung, a făcut această declaraţie în timpul unei escale pe aeroportul din Beijing, conform agerpres .


Această evoluţie intervine în condiţiile în care Seulul şi Phenianul s-au pus de acord, vineri, pentru a purta discuţii, pentru prima dată în ultimii doi ani. Întrevederea, prima de acest gen din decembrie 2015, va avea loc marţi la Panmunjom, oraş frontalier unde a fost semnat armistiţiul în războiul din Coreea (1950-1953).

Citește și : Divergenţe între statele membre permanente ale Consiliului ONU privind situația din Iran

De asemenea, Washingtonul şi Seulul au convenit să-şi amâne pentru după JO manevrele lor militare anuale, care suscită de fiecare dată agravarea tensiunilor în peninsulă.

Potrivit agenţiei nipone, Chang era în drum spre Elveţia, unde se află sediul CIO. Surse neidentificate citate de Kyodo au estimat că scopul călătoriei ar putea fi cel de a discuta la CIO despre posibila participare a Coreei de Nord la JO de Iarnă ce vor avea loc între 9 şi 25 februarie în Pyeongchang, Coreea de Sud.

Liderul nord-coreean Kim Jong-Un a declarat în mesajul său de Anul Nou că ţara sa urează succes acestor JO şi că intenţionează să trimită o delegaţie.

La rândul lor, Seulul şi organizatorii JO doresc ca Phenianul să participe la ele pentru a fi reduse astfel tensiunile create în Peninsula Coreea de programele nuclear şi balistic continuate de Phenian prin încălcarea rezoluţiilor ONU.