DISTRIBUIȚI
Reuters

Coreea de Sud a aprobat miercuri un buget de circa 3,5 milioane de euro pentru amenajarea unor trasee de drumeţie în Zona demilitarizată (DMZ) care o separă de Coreea de Nord, ca parte a unui proiect de îmbunătăţire a relaţiilor dintre cele două state vecine, aflate încă din punct de vedere tehnic în război, transmite EFE, potrivit agerpres.

Un consiliu al ministerului sud-coreean al Unificării a aprobat alocarea a 4.400 milioane de woni (aproximativ 3,5 milioane euro) pentru construcţia a trei trasee în interiorul DMZ, a confirmat pentru EFE un purtător de cuvânt al ministerului.


Citeşte şi: Contestat în stradă şi părăsit de armată, Abdelaziz Bouteflika A DEMISIONAT!

Proiectul dă curs unei înţelegeri parafate la summitul din septembrie de la Phenian dintre preşedintele sud-coreean, Moon Jae-in, şi liderul nord-coreean, Kim Jong Un, în virtutea căreia ambele ţări au convenit să transforme DMZ într-o „zonă de pace”.

În cadrul acestui acord, cele două Corei au retras fiecare câte 11 posturi de frontieră în DMZ.

În ciuda numelui său – Zona demilitarizată -, această arie de circa 250 km lungime şi 4 lăţime, rămâne încă una din suprafeţele cele mai militarizate din lume. Se crede că în jurul acesteia ar fi încă îngropate peste un milion de mine iar în zonă se află circa 200 de posturi de pază ale ambelor ţări.

Cele două Corei continuă să se afle tehnic în război, deoarece conflictul armat în care au fost angajate între 1950 şi 1953 s-a încheiat cu un acord de încetare a focului, şi nu cu un tratat de pace.

Citeşte şi: India cumpără elicoptere antisubmarin din SUA

Cele trei trasee vor fi amenajate în Paju (vest), Cheorwon (centru) şi Goseong (est). Acesta din urmă va fi şi primul deschis, la finalul acestei luni.

Planul prevede limitarea numărului zilnic de vizitatori (pentru impactul ecologic şi a nu perturba operaţiunile militare) şi să profite la maxim de existenţa unor trasee naturale.

Totodată, vizitatorii ar urma să beneficieze de protecţia soldaţilor sud-coreeni, lucru discutat în prezent de Ministerul Apărării cu comandamentul ONU (organism multinaţional condus de SUA şi însărcinat cu administrarea fâşiei sudice a DMZ), a informat agenţia Yonhap.