DISTRIBUIȚI
The Straits Times

Coreea de Sud va achiziţiona două sisteme radar de avertizare timpurie israeliene, în cadrul eforturilor de întărire a capacităţilor de apărare antiaeriană împotriva vecinului nord-coreean, în pofida dezgheţului intervenit în relaţiile lor, transmite Reuters, scrie Agerpres.

Decizia de cumpărare a două sisteme radar Green Pine Block C, construite de ELTA Systems, subsidiară a Israel Aerospace Industries, a fost luată de un comitet de achiziţii de apărare, a informat DAPA, agenţia sud-coreeană de resort.


Citește și : Theresa May se va confrunta cu Jeremy Corbyn în direct, la TV, la oră de maximă audienţă

Aceasta nu a precizat valoarea achiziţiei, dar, potrivit unui oficial din Ministerul Apărării, este vorba despre 292 milioane de dolari, cele două sisteme radar urmând să fie desfăşurate la începutul deceniului următor.

Proiectul este destinat să crească capabilităţile Coreei de Sud de ‘a detecta şi urmări rachete balistice de la mare distanţă într-o fază timpurie’, a declarat DAPA, într-un comunicat în care nu este menţionată Coreea de Nord.

Cu toate acestea, în decembrie trecut, Ministerul Apărării de la Seul a anunţat că va achiziţiona radare de alertă timpurie suplimentare după ce Phenianul a testat cu succes o rachetă balistică intercontinentală şi, cu o lună mai devreme, a declarat finalizată ‘forţa nucleară a statului’.

Cele două Corei se află din punct de vedere tehnic în război, conflictul din 1950-1953 încheindu-se cu un armistiţiu, nu un tratat de pace.

Citește și : Presa din Grecia dă startul grevelor sindicale din toată ţara

În acest an, relaţiile intercoreene au cunoscut un dezgheţ, la summitul din septembrie de la Phenian fiind încheiat un acord militar cuprinzător menit să detensioneze situaţia la frontiera comună puternic militarizată.