DISTRIBUIȚI
afp

Coreea de Sud şi Statele Unite au început marţi manevrele militare anuale comune, amânate până acum din cauza coronavirusului şi care ar putea provoca furia Phenianului, care le vede ca pe o repetiţie a unei invazii a teritoriului său, informează France Presse, scrie agerpres.

Exerciţiile au loc pe fondul tensiunilor persistente dintre cele două ţări vecine după ce Coreea de Nord a distrus în iunie biroul de legătură cu Sudul şi Phenianul a ameninţat Seulul cu o acţiune militară.


Citește și : Lukaşenko, dispus să-şi transfere prerogativele după adoptarea unei noi Constituţii în cadrul unui referendum

Aceste exerciţii americano-sud-coreene provoacă în mod regulat furia Coreii de Nord, care deţine arma nucleară.

Manevrele urmează să aibă loc până la 28 august, „având ca obiectiv menţinerea dispozitivului de apărare interarme” între cele două ţări, a declarat Statul Major interarme american într-un comunicat.

Decizia de a efectua aceste manevre a fost luată „după luarea în considerare a circumstanţelor precum situaţia legată de virusul COVID-19”, se adaugă în comunicat.

Seulul şi Washingtonul intenţionau iniţial să înceapă exerciţiile duminică, dar le-au amânat după apariţia unor noi cazuri de coronavirus în Coreea de Sud, stârnind temeri legate de un al doilea val.

Ţara a raportat marţi 246 de noi cazuri de COVID-19, ridicând bilanţul naţional de la începutul epidemiei în februarie la 15.761 de persoane infectate.

Aceasta este a cincea zi consecutivă când numărul de infecţii a depăşit 100, după câteva săptămâni în care fluctua între treizeci şi patruzeci.

Citește și : Fostul rege al Spaniei Juan Carlos I se află în Emiratele Arabe Unite din 3 august

Relaţiile dintre cele două Corei stagnează de la eşecul, în februarie 2019, al celui de-al doilea summit de la Hanoi dintre preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un.

Cele două ţări nu au reuşit să se pună de acord asupra desfiinţării programului nuclear nord-coreean în schimbul ridicării sancţiunilor economice internaţionale.