DISTRIBUIȚI

Coreea de Sud va dezvolta un sistem foarte asemănător ”Domului de fier” (sistem de baterii antiaeriene de înaltă precizie folosit de Israel – n.r.), pentru a-şi apăra zona capitalei de artileria nord-coreeană, a anunţat Ministerul Apărării de la Seul, care a transmis că sistemul este inclus în proiectele pentru perioada 2021-2025, informează EFE, potrivit agerpres.

Acest nou sistem va fi conceput pentru a intercepta obuze cu rază lungă de acţiune, cum sunt lansatoarele de rachete multiple nord-coreene de 240 şi 300 milimetri.


Citeşte şi: Palestinienii au ‘bombardat’ Israelul cu baloane incendiare

Potrivit Cartei Albe a Apărării sud-coreene, se estimează că Phenianul deţine peste 14.000 de piese de artilerie, dintre care peste 5.000 ar fi lansatoare de rachete multiple, marea majoritate a acestora fiind desfăşurate de-a lungul fâşiei vestice a frontierei intercoreene, iar Seulul se află la 30 de kilometri distanţă de această frontieră.

Desfăşurarea efectivă şi operaţionalizarea noului sistem sunt prevăzute pentru finalul actualului deceniu sau începutul următorului. Ministerul Apărării de la Seul preconizează cheltuieli în valoare de 300 de miliarde de woni (aproape 215 miliarde de euro) pentru perioada 2021-2025, ceea ce presupune o creştere anuală medie de 6,1% a cheltuielilor pentru apărare în cincinalul respectiv.

Citeşte şi: CUTREMUR puternic în Carolina de Nord

Totodată, Ministerul Apărării sud-coreean are în vedere cumpărarea de portavioane uşoare şi dezvoltarea de noi submarine (al căror sistem de propulsie urmează să fie stabilit) cu capacitatea de a lansa rachete balistice, precum şi a primului avion de luptă sud-coreean de fabricaţie exclusiv naţională, pentru a înlocui aparatele americane F-4 şi F-5 aflate în dotarea forţelor aeriene sud-coreene.

„Domul de fier”, sistem dezvoltat de compania israeliană Rafael şi care este operaţional din 2011, a reuşit să intercepteze 90% din proiectilele lansate dinspre Fâşia Gaza, potrivit presei locale.