DISTRIBUIȚI

Coreea de Sud a anunţat joi că vaccinarea anti-COVID va începe în februarie cu personalul medical din prima linie, iar cea a populaţiei generale va debuta în trimestrul al treilea al anului, transmit Reuters şi Yonhap, potrivit agerpres.

Autorităţile sanitare vor extinde vaccinările în a doua jumătate a anului, ţinta fiind atingerea imunităţii colective până în noiembrie, a declarat Jeong Eun-kyeong, directorul Agenţiei pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (KDCA), într-o conferinţă de presă.


Citeşte şi: Bernie Sanders a făcut o avere cu poza de la Capitoliu

Inoculările vor începe în februarie cu categoriile cheie, care includ în jur de 50.000 de lucrători medicali din prima linie, vârstnicii şi personalul din căminele rezidenţiale, a precizat Jeong.

Conform autorităţilor, 1,5 milioane de doze din cele 10 milioane de la AstraZeneca vor fi primul lot care va fi livrat la sfârşitul lui februarie.

În prezent, agenţia naţională a medicamentelor examinează aprobarea schemei de vaccinare dezvoltate de AstraZeneca.

Compania britanico-suedeză a dezminţit în această săptămână relatările din presă conform cărora vaccinul său nu este eficient în cazul persoanelor de peste 65 de ani, afirmând că un răspuns imun puternic la vaccin a fost detectat în analizele de sânge ale participanţilor vârstnici la studiile clinice.

Coreea de Sud are în plan să vaccineze 1,3 milioane de persoane din categoriile prioritare în primul trimestru, 9 milioane de peste 65 de ani şi restul personalului medical până la sfârşitul trimestrului al doilea, urmând ca imunizarea populaţiei generale să înceapă în iulie.

Autorităţile au desemnat circa 250 de săli de sport mari şi centre comunitare pentru vaccinarea cu dozele de la Pfizer şi Moderna, care necesită un lanţ frigorific special, le-a declarat un responsabil din Ministerul de Interne reporterilor.

Pentru inoculările care vor folosi vaccinuri de la AstraZeneca şi Johnson & Johnson’s Janseen, care nu necesită păstrarea la temperaturi foarte scăzute, autorităţile au desemnat 13.317 spitale şi clinici la nivel naţional.

Coreea de Sud a mobilizat de asemenea 56 de echipe militare, precum şi poliţişti şi pompieri pentru a transporta şi escorta vaccinurile pentru distribuire.

‘Intenţionăm să reanalizăm ordinea planului de imunizare în funcţie de situaţia transmiterii COVID-19 şi de calendarul sosirii vaccinurilor’, a mai spus directorul KCDA.

Citeşte şi: Slovacia a testat pentru covid mai mult de jumătate din populaţie într-o campanie fulger

Potrivit autorităţilor, este în pregătire o platformă de rezervări pe care oamenii îşi vor putea alege din martie data şi centrul unde li se va administra vaccinul.

Pentru cei 52 milioane de locuitori ai ţării, Coreea de Sud şi-a asigurat 106 milioane de doze prin acorduri cu patru producători – AstraZeneca, Pfizer, Johnson & Johnson’s Janssen, Moderna – şi prin programul COVAX al OMS.

KDCA a raportat miercuri 497 de cazuri noi de infectare cu coronavirus, al căror bilanţ total a ajuns la 76.926, dintre care 1.386 de decese.