DISTRIBUIȚI
KGMA

Un înalt oficial sud-coreean a afirmat că în Coreea de Nord se estimează că ar exista mai mult de 60 de arme nucleare, aceasta fiind prima reacție publică a Seulului în legătură cu arsenalul nuclaear deținut de țara vecină, relatează AP, scrie Mediafax.

Ministrul Unificării din Coreea de Sud Cho Myoung-gyon a declarat luni în fața parlamentului că estimările privind arsenalul nuclear din Coreea de Nord, ar fi între 20 și 60 de bombe. El a răspuns la o întrebare a unui parlamentar, spunând că informațiile provin de la seviciile de informații. Serviciul Național de Informații, principala agenție de spionaj din Coreea de Sud, nu a comentat informația.


Citește și : Parlamentul catalan refuză să-i suspende pe politicienii pro-independenţă din funcţiile lor

Cho ar fi dezvăluit neintenționat informațiile. Ministerul Unificării a transmis marți că declarațiile lui Cho nu înseamnă că țara sa ar accepta Coreea de Nord ca stat nuclear, sugerând că eforturile diplomatice ale Seulului de a determina nordul să renunțe la programul său nuclear vor continua.

Evaluarea sud-coreeană cu privire la arsenalul nordic nu este mult diferită de estimările civile din afară bazate în mare măsură pe cantitatea de materiale nucleare despre care se crede că Nordul a produs-o.

Conform rapoartelor guvernului sud-coreean, se crede că nordul a produs 50 de kilograme de plutoniu armat, suficient pentru cel puțin opt bombe. Cercetătorii de la Universitatea Stanford, inclusiv fizicianul nuclear, Siegfried Hecker, care a vizitat instalația de centrifugare din Coreea de Nord de la Nyongbyon în 2010, a declarat la începutul acestui an că se estimează că Phenianul are un stoc de 250-500 de kilograme de uraniu îmbogățit, suficient pentru 25-30 de dispozitive nucleare.

Citește și : Ministerul de Informații iranian este responsabil de atacul terorist dejucat în luna iunie în Paris