DISTRIBUIȚI
TV8.md

Coreea de Sud a utilizat 18 milioane de dolari reprezentând fonduri iraniene îngheţate în bănci ale sale pentru a regla datoriile Teheranului la bugetul ONU, a anunţat duminică Seulul, ceea ce va permite Iranului să îşi recupereze rapid dreptul de vot la Naţiunile Unite, relatează AFP, potrivit agerpres.   

Plata a fost făcută vineri în cooperare cu SUA şi ONU, după ce Iranul „a cerut de urgenţă” Coreii de Sud să plătească suma datorată, a explicat Ministerul sud-coreean de Finanţe într-un comunicat.


Citește și : SUA nu au în vedere organizarea unei evacuări a cetăţenilor americani din Ucraina

„Plata contribuţiilor Iranului la ONU (peste 18 milioane de dolari) a fost făcută”, a confirmat pentru AFP la New York misiunea diplomatică iraniană.

Surse de la ONU au precizat încă de vineri pentru AFP că puţin peste 18 milioane de dolari ale Iranului au fost deblocate la Seul pentru a regla datoria faţă de ONU. Suma era minimul restanţelor Teheranului la Naţiunile Unite pentru a-şi putea recupera dreptul de vot, pe care l-a pierdut la începutul lui ianuarie.

Iranul dispune de fonduri de peste şapte miliarde de dolari destinate exporturilor de petrol, îngheţate în două bănci sud-coreene din cauza sancţiunilor SUA.

„Dreptul de vot al Iranului la Adunarea Generală a ONU va trebui să fie imediat restabilit prin această plată”, a adăugat ministerul sud-coreean.

Iranul era al treilea partener comercial al Coreii de Sud în Orientul Mijlociu înainte ca SUA să se retragă unilateral din acordul nuclear încheiat în 2015 între Teheran şi marile puteri şi să impună din nou sancţiuni care blochează schimburile comerciale.

Articolul 19 al Cartei ONU prevede suspendarea dreptului de vot în Adunarea Generală pentru orice ţară ale cărei datorii ajung la o sumă egală sau mai mare decât contribuţia datorată de aceasta pentru ultimii doi ani.

La 11 ianuarie, secretarul general al ONU, Antonio Gutteres, a anunţat că Iranul trebui să plătească 18,4 milioane de dolari pentru a-şi recăpăta dreptul de vot.

Citește și : Joe Biden şi Kamala Harris promit să apere dreptul la avort

Iranul şi-a pierdut şi anul trecut dreptul de vot din cauza datoriilor. Teheranul a afirmat că nu poate onora minimul cerut pentru restanţele sale la ONU din cauza sancţiunilor economice şi financiare impuse de SUA.

După mai multe luni de negocieri, Teheranul a putut să folosească în iunie fonduri blocate în Coreea de Sud pentru a plăti minimul datoriilor cerute şi să îşi recupereze dreptul de vot, chiar înainte de alegerea noilor membri ai Consiliului de Securitate al ONU.