DISTRIBUIȚI
© Global Look Press / Arne Dedert

Seulul îl va convoca pe ambasadorul japonez pentru a protesta împotriva măsurilor „iraţionale” de carantină impuse persoanelor sosite în Japonia din Coreea de Sud pentru a lupta împotriva coronavirusului, şi şi-a acuzat totodată vecinul vineri că are motive politice ascunse, relatează France Presse, potrivit agrepres.

Cele două ţări au legături economice strânse şi sunt amândouă aliaţi foarte apropiaţi ai Washingtonului. Dar relaţia lor este afectată de decenii de un contencios istoric datând din vremea când peninsula era o colonie japoneză (1910-1945).


Citeşte şi: Un deputat şi un angajat al Parlamentului francez au fost infectaţi cu coronavirus

Această dispută a degenerat anul trecut în grave tensiuni comerciale şi diplomatice, ceea ce a condus aproape la ruperea unui acord de partajare a informaţiilor militare, capital în special pentru politica americană faţă de Coreea de Nord.

Joi, prim-ministrul japonez Shinzo Abe a anunţat că oricine soseşte în arhipelag şi a fost recent în China sau Coreea de Sud ar trebui să petreacă 14 zile în carantină.

Într-un comunicat, ministrul de externe sud-coreean a cerut Tokyo să-şi revizuiască măsurile „iraţionale şi excesive” şi a anunţat că l-a convocat pe ambasadorul japonez.

„Nu ne putem abţine să ne întrebăm dacă Japonia nu are motive ascunse, dincolo de dorinţa de a opri epidemia”, a declarat el.

Coreea de Sud a adăugat că poate lua măsuri de represalii, spunând că examinează „toate opţiunile posibile” pentru a asigura siguranţa cetăţenilor săi.

Citeşte şi: Grecia impune restricţii de navigaţie în jurul unor insule

Coreea de Sud este ţara cu cele mai multe cazuri de Covid-19 după China, punctul de plecare al epidemiei.

Seulul a anunţat vineri că numărul de cazuri în ţară a ajuns acum la 6.284. Şapte noi decese au fost anunţate de Centrele coreene pentru controlul şi prevenirea bolilor (KCDC), ridicând bilanţul epidemiei la 42 de morţi.

Japonia, la rândul său, are 360 de cazuri confirmate şi şase decese.