DISTRIBUIȚI

Coreea de Sud a testat cu succes un sistem de interceptare a rachetelor balistice, informează marţi presa de la Seul, preluată de Reuters, potrivit agerpres. A fost primul test reuşit de luna aceasta, în cadrul eforturilor de întărire a apărării împotriva Coreei de Nord.

Racheta interceptoare L-SAM a distrus pentru prima oară o ţintă de testare, au afirmat surse guvernamentale şi militare neidentificate ale ziarului Dong-a Ilbo şi ale agenţiei de presă Yonhap, fără a preciza data testului.


Citeşte şi: POTOP în Albania! Doi oameni au murit – Black News

Versiunea L-SAM folosită este proiectată pentru doborârea aeronavelor.

Ştirea nu a fost confirmată de Ministerul Apărării, de programul de achiziţii pentru apărare sau de agenţia pentru dezvoltarea apărării (ADD), care – menţionează Reuters – fac foarte rar anunţuri despre testarea armamentului.

Coreea de Nord a efectuat anul acesta un număr record de teste cu rachete, inclusiv cu o rachetă balistică intercontinentală, vinerea trecută. Coreea de Sud, Statele Unite şi Japonia încearcă să îşi amelioreze sistemele antirachetă.

L-SAM este prezentată de ADD ca o armă „de vârf” de producţie sud-coreeană, aflată în curs de dezvoltare pentru protecţia antirachetă sau împotriva altor ameninţări de la mare altitudine. Racheta a fost testată în februarie din punct de vedere al zborului, fără nicio ţintă. Ea face parte dintr-o reţea de apărare pe mai multe niveluri, care include deja o versiune cu capacitate avansată a rachetelor americane Patriot şi arme sud-coreene Cheongung II KM-SAM pentru interceptarea ţintelor la diferite altitudini şi distanţe.

Citeşte şi: SOS în Marea Egee! O ambarcaţiune cu circa 500 de migranţi este în pericol de scufundare – Black News

Conform planurilor, L-SAM ar trebui să poată lovi rachete la altitudinea de 50-60 de km şi să devină operaţională până în 2026.

Pe teritoriul Coreei de Sud sunt desfăşurate şi baterii antirachetă americane THAAD. În timpul campaniei electorale, preşedintele Yoon Suk-yeol a cerut Statelor Unite să suplimenteze numărul acestora, însă după ce a fost ales, s-a concentrat asupra sistemelor defensive autohtone.