DISTRIBUIȚI

Coreea de Sud a anunţat sâmbătă că a îndeplinit ţinta de vaccinare a 70% din populaţia sa de 52 de milioane de locuitori, deschizând calea pentru preconizata revenire la normalitatea începând de luna viitoare, informează Reuters, potrivit agerpres

Obiectivul, stabilit cu o lună înainte de debutul campaniei naţionale de imunizare la sfârşitul lui februarie, a fost atins înainte de ora locală 14:00 (0500 GMT) după ce au fost vaccinate circa 36 de milioane de persoane, a anunţat Agenţia coreeană pentru controlul şi prevenirea bolilor (KDCA).


Citește și : Curtea Supremă a SUA va examina la 1 noiembrie legea avortului în Texas

Ţinta a fost întâmpinată iniţial cu scepticism întrucât guvernul s-a confruntat cu probleme în aprovizionarea cu vaccinuri şi întârzieri în livrări. În ciuda debutului dificil, Coreea de Sud a accelerat rapid ritmul de vaccinare graţie în mare parte extinderii proviziilor şi acceptării relativ ridicate în rândul populaţiei, depăşind Statele Unite şi alte state care au demarat în forţă campaniile de vaccinare.

Ministrul Sănătăţii, Kwon Deok-cheol, a declarat săptămâna trecută că guvernul va începe revenirea treptată la activităţile normale începând de la 1 noiembrie, devansând relaxarea programată iniţial pentru jumătatea lui noiembrie.

”Este imposibil să stopăm pandemia prin obţinerea imunităţii de turmă din cauza variantei Delta extrem de transmisibilă”, a precizat KDCA într-un comunicat.

”Dar îndeplinirea obiectivului de vaccinare are o însemnătate semnificativă în ceea ce priveşte reducerea cazurilor severe şi a deceselor şi ca o importantă condiţie preliminară pentru tranziţia revenirea treptată la vieţile noastre de zi cu zi”, a mai spus el.

Coreea de Sud a reuşit în mare măsură să gestioneze pandemia fără să recurgă la lockdown-uri aşa cu s-a întâmplat în multe alte părţi ale lumii, în urma unei campanii intense de testare şi depistare.

Citește și : Luxemburg permite cultivarea la scară redusă şi pentru uz personal

Cu toate acestea, se luptă din vară să ţină sub control cel de-al patrulea val al pandemiei de COVID-19 de, numărul zilnic de noi cazuri atingând pentru prima dată luna trecută limita de 3.000, deşi cazurile critice şi decesele au fost mai puţine.

KDCA a raportat 1.508 noi cazuri vineri.