DISTRIBUIȚI

Coreea de Nord va începe să îşi vaccineze populaţia împotriva COVID-19 în luna noiembrie, au anunţat vineri mass-media de stat, după ce au anunţat victoria acestei ţări asupra noului coronavirus în luna august, informează AFP, potrivit agerpres.

Acesta este primul anunţ oficial despre un program de vaccinare făcut de autorităţile de la Phenian de la începutul pandemiei de COVID-19.


Citeşte şi: TOATE competiţiile sportive SE OPRESC vineri în Marea Britanie – Black News

„În paralel cu administrarea responsabilă a vaccinului, trebuie să le recomandăm tuturor cetăţenilor să poarte o mască sanitară începând din noiembrie pentru a-şi proteja propria sănătate”, a declarat liderul nord-coreean Kim Jong Un, citat de agenţia oficială de presă KCNA (Korean Central News Agency).

Experţii nord-coreeni din sectorul sănătăţii sunt de părere că nivelurile de anticorpi dobândiţi în timpul valului de COVID-19 confirmat în luna mai vor scădea până în octombrie, a adăugat Kim Jong Un.

Anunţul publicat vineri de KCNA nu precizează însă sursa de provenienţă a vaccinurilor.

Anul trecut, regimul nord-coreean a respins livrările cu vaccinuri AstraZeneca de care ar fi putut să beneficieze în cadrul programului Covax iniţiat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), din cauza îngrijorărilor legate de efectele secundare ale acelui ser, potrivit unui grup de specialişti din Coreea de Sud.

Coreea de Nord, o ţară săracă şi rămasă izolată de la începutul pandemiei, a confirmat răspândirea variantei Omicron în capitala Pyongyang în urmă cu aproximativ patru luni.

În august, Kim Jong Un a declarat victoria ţării sale asupra noului coronavirus şi a ordonat dezactivarea „sistemului de prevenire a epidemiilor în regim de urgenţă maximală”, numărul cazurilor oficial declarate scăzând apoi până la zero.

Site-ul specializat NK News, cu sediul la Seul, a declarat că ţara vecină ar fi putut să fi recurs deja la vaccinuri primite de la principalul său aliat, China.

În buletinele de raportare a cazurilor de coronavirus, autorităţile din Coreea de Nord vorbesc despre „pacienţi suferind de febră” în loc de „pacienţi cu COVID-19”, o situaţie cauzată, din câte se pare, de lipsa unei capacităţi de testare.

Potrivit presei de stat, Coreea de Nord a înregistrat aproape 4,8 milioane de infectări şi doar 74 de decese în rândul populaţiei sale de 26 de milioane de locuitori, reprezentând o rată de oficială de mortalitate de 0,002%.

Citeşte şi: Reacţii şi mesaje de condoleanţe din lumea întreagă după moartea REGINEI – Black News

Experţii din alte ţări, inclusiv cei de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), pun de mai multă vreme sub semnul întrebării statisticile COVID-19 anunţate de oficialii de la Phenian, precum şi afirmaţiile conform cărora epidemia este controlată.

Coreea de Nord deţine unul dintre cele mai proaste sisteme de sănătate din lume, cu spitale slab echipate, puţine unităţi de terapie intensivă şi niciun medicament autorizat pentru tratarea maladiei COVID-19, potrivit experţilor internaţionali.