DISTRIBUIȚI
BusinessLIVE

Coreea de Nord a suspendat eliberarea de vize turistice în contextul apropierii sărbătoririi luna viitoare a 70 de ani de la crearea regimului, a anunţat marţi o agenţie de turism specializată din China, transmite AFP, scrie agerpres.

Agenţia Koryo Tours, la care apelează occidentali doritori să viziteze Coreea de Nord, precizează pe site-ul său că a fost informată pe 13 august că ‘toate cererile de viză în curs au fost îngheţate’, fără a-i fi fost indicat un motiv.


Citește și : Mike Pompeo a discutat cu prinţul moştenitor saudit Mohammed Bin Salman despre Siria, Irak, Afganistan şi Yemen

Agenţia chineză menţionează totuşi că i s-a precizat că măsura va fi în vigoare până pe 9 septembrie, data sărbătoririi a 70 de ani de la crearea Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC), denumirea oficială a ţării.

Evenimentul este marcat adesea prin defilări militare de amploare şi spectacole grandioase, în care mii de persoane execută coregrafii impresionante.

Preşedintele chinez Xi Jingping se numără printre demnitarii despre care se crede că vor asista la aceste celebrări.

În discursul său de Anul Nou, liderul de a Phenian, Kim Jong Un, a declarat că nord-coreenii ‘vor sărbători cea de-a 70-a aniversare de la fondarea republicii lor ca pe un mare eveniment’.

Peninsula coreeană cunoaşte de la începutul anului o destindere remarcabilă după ani de creştere a tensiunilor din cauza programelor nuclear şi balistic ale Phenianului, care i-au atras acestuia sancţiuni internaţionale.

Dezgheţul a fost marcat de două întâlniri între liderul nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele sud-coreean Moon Jae-in, şi printr-un summit istoric între Kim şi liderul de la Casa Albă, Donald Trump.

Kim Jong Un s-a angajat la summit să acţioneze pentru denuclearizarea peninsulei, o formulă vagă, dar de atunci Phenianul nu a procedat la nicio măsură confirmată, denunţând în schimb exigenţele ‘unilaterale’ şi ‘metodele gangstereşti’ ale Statelor Unite.

Citește și : Peste 134 de persoane au fost ucise în nordul Siriei în ultimele zile(ONU)

În aceleaşi timp, SUA au îndemnat comunitatea internaţională să menţină sancţiunile foarte severe impuse Phenianului.

Nu se cunoaşte dacă, în acest context, la celebrările din septembrie, regimul nord-coreean îşi va etala armele cele mai puternice, aşa cum a procedat în trecut.