DISTRIBUIȚI
itnnews.lk

Coreea de Nord şi Coreea de Sud au participat miercuri la o ceremonie simbolică pentru lansarea unui viitor proiect pentru modernizarea şi reconectarea legăturilor feroviare şi rutiere aflate de o parte şi de alta a zonei puternic militarizate, relatează dpa, scrie agerpres.

La ceremonia de la gara Panmun din apropiere de oraşul nord-coreean Kaesong au participat oficiali de rang înalt din ambele Corei, precum şi reprezentanţi ai ONU şi ai unor ţări din regiune, printre care Rusia, China şi Mongolia, a relatat agenţia sud-coreeană de presă Yonhap.


Citește și : Jihadiștii revendică atacul terorist soldat cu trei morţi asupra Ministerului de Externe de la Tripoli

Unul dintre scopurile proiectului este dezvoltarea unui infrastructuri de transport care să lege Peninsula Coreea cu Europa, ceea ce presupune modernizarea reţelei nord-coreene.

În 2008, o scurtă secţiune a unei căi ferate care traversa graniţa intercoreeană a fost închisă la mai puţin de un an după ce a fost redeschisă.

Preşedintele sud-coreean Moon Jae In şi liderul nord-coreean Kim Jong Un au convenit în aprilie asupra unei serii de măsuri menite să normalizeze legăturile dintre cele două ţări, inclusiv reconectarea legăturilor feroviare şi rutiere dintr-o parte în alta a frontierei.

Coreea de Nord şi Coreea de Sud se află încă, din punct de vedere tehnic, în stare de război după războiul intercoreean din 1950-1953, notează dpa.

Citește și : Trump: „Ţara noastră o duce foarte bine. Punem în sfârşit America pe primul loc”