DISTRIBUIȚI
nknews

Kim Yo Jong, sora liderului Kim Jong Un, a declarat vineri că ţara nu va răspunde niciodată unei propuneri sud-coreene de a stimula economia nord-coreeană în schimbul renunţării la armele nucleare, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Declaraţia marchează prima oară când un înalt oficial nord-coreean comentează direct „planul îndrăzneţ” propus de preşedintele sud-coreean Yoon Suk-yeol în luna mai.


Citeşte şi: Forţele aeriene ruse au tras la Kerci, în peninsula Crimeea – Black News

Declaraţia survine după ce Yoon a repetat miercuri, la o conferinţă de presă în care a marcat primele 100 de zile de mandat, că este dispus să ofere ajutor economic etapizat Coreei de Nord dacă aceasta ar pune capăt dezvoltării armelor nucleare şi ar începe denuclearizarea.

„Dacă ne gândim că planul de a oferi „cooperarea economică” la schimb pentru onoarea noastră şi armele nucleare este marele vis, speranţa şi planul lui Yoon, ajungem să realizăm că el este cu adevărat simplu şi încă copilăresc”, a spus Kim Yo Jong într-o declaraţie pentru KCNA.”Nimeni nu-şi dă la schimb destinul pentru o prăjitură din porumb”.

„Deşi s-ar putea să bată la uşă cu indiferent ce plan măreţ în viitor, deoarece „planul său îndrăzneţ” nu funcţionează, clarificăm că nu vom sta faţă în faţă cu el”, a spus ea.

Citeşte şi: Explozii în apropierea unei baze aeriene ruse la nord de Sevastopol – Black News

Experţii spun că cel mai recent plan economic al Coreei de Sud este similar cu propunerile preşedinţilor anteriori, inclusiv cele prezentate în cadrul summiturilor dintre preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un, sugerând că este puţin probabil ca Phenianul să accepte oferta.

„Iniţiativa lui Yoon se adaugă unei lungi liste de oferte eşuate ce implică promisiuni sud-coreene de a oferi beneficii economice Coreei de Nord… Acestea au fost aceleaşi presupuneri care au stat în spatele unei succesiuni de eforturi eşuate pentru a porni discuţiile de denuclearizare”, a declarat joi într-o postare pe blog Scott Snyder, membru senior al think tank-ului Council on Foreign Relations.”Acuitatea vulnerabilităţii economice a Coreei de Nord va face conducerea cu atât mai rezistentă faţă de proiectele de infrastructură propuse de Coreea de Sud”, a adăugat el.