DISTRIBUIȚI
An intercontinental ballistic missile (ICBM) is launched in this undated photo released on November 19, 2022 by North Korea's Korean Central News Agency (KCNA). KCNA via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO THIRD PARTY SALES. SOUTH KOREA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN SOUTH KOREA. REUTERS IS UNABLE TO INDEPENDENTLY VERIFY THIS IMAGE.

Ministrul nord-coreean de externe, Choe Son Hui, a criticat duminică „atitudinea deplorabilă” a secretarului general al ONU, Antonio Guterres, care a condamnat un recent tir al Phenianului cu o rachetă balistică intercontinentală, a anunţat agenţia de stat KCNA, notează AFP, potrivit agerpres.

„Îmi exprim profundul regret că secretarul general al ONU adoptă o atitudine cu adevărat deplorabilă, uitând de obiectivul şi principiile Cartei Naţiunilor Unite şi chiar de misiunea acesteia care este de a menţine imparţialitatea, obiectivitatea şi corectitudinea în toate chestiunile”, a declarat ministrul Choe Son Hui.


Citeşte şi: Curtea Supremă a Noii Zeelande recomandă scăderea vârstei pentru dreptul la vot – Black News

Ea a adăugat că acest lucru „demonstrează clar” că Antonio Guterres „este o marionetă a Statelor Unite”.

Şeful ONU a cerut vineri Coreei de Nord să „se abţină imediat” de la orice nouă „provocare” după acest nou tir, îndemnând încă o dată Phenianul să revină la masa negocierilor.

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a informat sâmbătă că se va reuni luni pentru a discuta despre situaţia în cauză.

Îndemnând organismul ONU să „răspundă în mod corespunzător”, Uniunea Europeană a condamnat „o acţiune periculoasă, ilegală şi iresponsabilă”.

Statele Unite, Coreea de Sud şi Japonia au intensificat manevrele militare comune în ultimele luni, de când Kim Jong Un a declarat în septembrie că statutul de stat nuclear al Coreei de Nord este „ireversibil”.

Seulul şi Washingtonul au efectuat la sfârşitul lui octombrie şi începutul lui noiembrie cele mai mari exerciţii aeriene comune din istoria lor.

Duminică, ministrul nord-coreean de externe a reamintit că autorităţile de la Phenian „l-au avertizat recent pe secretarul general al ONU să examineze problema peninsulei coreene cu imparţialitate şi obiectivitate”.

Ea a subliniat politica de „autoapărare” a Coreei de Nord „pe fondul unui mediu de securitate îngrijorător în regiune din cauza cooperării militare periculoase dintre Statele Unite şi forţele sale vasale”.

Citeşte şi: Donatorii pentru Republica Moldova se reunesc la Paris – Black News

„Secretarul general al ONU a făcut însă responsabilă Coreea de Nord, şi nu Statele Unite”, a adăugat şefa diplomaţiei de la Phenian.

Liderul nord-coreean, Kim Jong Un, a supervizat lansarea ultimei sale rachete balistice intercontinentale însoţit de fiica sa pe care a dezvăluit-o lumii pentru prima dată, potrivit unui mesaj publicat sâmbătă de agenţia KCNA.