DISTRIBUIȚI
VOX

Coreea de Nord pare să fi încheiat pregătirile pentru un nou test nuclear şi cu rachetă balistică, a afirmat marţi armata sud-coreeană, transmite Yonhap, potrivit agerpres.

„Credem că pregătirile Coreii de Nord pentru un test nuclear şi o lansare de rachetă au fost finalizate”, a declarat colonelul Kim Jun-rak, purtător de cuvânt al Statului Major Interarme sud-coreean, într-o conferinţă de presă obişnuită la Seul.


Citeşte şi: Ce se ascunde în spatele schimbărilor politicii SUA față de Cuba și Venezuela? – Black News

El a menţionat că armata sud-coreeană este „ferm pregătită” în această privinţă.

Victor Cha, preşedinte pentru Coreea în cadrul Centrului de studii strategice şi internaţionale din SUA, a evocat la un forum desfăşurat luni posibilitatea ca Phenianul să lanseze o „provocare” în ultimul weekend din mai, înaintea Memorial Day, ziua în care SUA îşi comemorează militarii morţi în războaie şi care anul acesta este marcată pe 30 mai.

Citeşte şi: Lituania anunţă retragerea ambasadorului din Rusia – Black News

Iniţial s-a vorbit de posibilitatea ca Nordul să lanseze o rachetă cu rază lungă de acţiune sau să desfăşoare ceea ce ar fi cel de-al şaptelea său test nuclear în preajma vizitei preşedintelui american Joe Biden în Asia de Nord-Est, vizită ce se încheie marţi, aminteşte agenţia sud-coreeană de presă.

Dat fiind faptul că Phenianul susţine că a obţinut progrese în lupta împotriva COVID-19 şi s-a încheiat perioada de doliu pentru mareşalul Hyon Chol Hae, mentorul lui Kim Jong Un, unii observatori sunt de părere că regimul nord-coreean şi-ar putea relua ciclul de provocări, a mai consemnat Yonhap.