DISTRIBUIȚI
AFP

Coreea de Nord a marcat miercuri cea de-a 75-a aniversare de la înfiinţarea armatei sale, cu posibilitatea ca o paradă militară cu rachete balistice intercontinentale să fie organizată în capitala Phenian, relatează agenţia Kyodo, potrivit agerpres.

Liderul Kim Jong Un a vizitat marţi cartierul general al Armatei Populare Coreene împreună cu „respectata sa fiică” şi „a exprimat un nobil tribut şi felicitări calde tuturor ofiţerilor”, a declarat miercuri agenţia oficială de presă nord-coreeană KCNA.


Citeşte şi: Incendiu de proporţii în portul Iskenderun din Turcia – VIDEO – Black News

El nu a menţionat programul nuclear al ţării sau Statele Unite, într-un discurs rostit în ajunul aniversării. KCNA a publicat imagini cu o fată despre care se crede că este al doilea copil al lui Kim, Kim Ju Ae, în vârstă de aproximativ 10 ani, şi cu soţia lui Kim, Ri Sol Ju, însoţindu-l pe lider.

Este neobişnuit ca cuvântul onorific „respectat” să fie folosit pentru altcineva decât liderul nord-coreean, notează Kyodo.

În noiembrie anul trecut, presa de stat a descris-o pe fată drept „cea mai iubită” şi „preţioasă”, alimentând speculaţiile că ea ar putea fi o potenţială succesoare a tatălui ei.

În discurs, Kim a spus că armata a „înregistrat tradiţia glorioasă, victoria strălucitoare şi epopeea strălucitoare a onoarei” şi şi-a exprimat convingerea că ea „ar apăra remarcabil demnitatea şi măreţia puternicei ţări şi a poporului, cu forţa irezistibilă specifică acesteia”, potrivit KCNA.

Potrivit NK News, un website care oferă ştiri şi analize despre Coreea de Nord, citând înregistrări video filmate în capitală, avioane iluminate au zburat deasupra Phenianului în jurul orei 1:00 dimineaţă devreme şi s-a auzit muzică din Piaţa Kim Ir Sen din capitală, în jur de 0:30.

Potrivit NK News, toate acestea sugerează că Coreea de Nord a început o paradă militară, dar este posibil să fi făcut parte din activităţi suplimentare de antrenament. NK News a scris la sfârşitul lunii trecute că mii de civili din Phenian au fost angajaţi într-o practică pentru o paradă militară, pe baza analizei imaginilor din satelit.

Coreea de Nord a organizat ultima dată o uriaşă paradă militară în Piaţa Kim Ir Sen în aprilie anul trecut, pentru a marca a 90-a aniversare de la înfiinţarea Armatei Revoluţionare a Poporului Coreean, predecesoarea actualei armate.

Atunci, Kim a promis să susţină dezvoltarea armelor nucleare ale ţării într-un ritm mai rapid şi să le folosească dacă interesele ei fundamentale sunt ameninţate.

Citeşte şi: Moscova cere ambasadei americane să NU se amestece în afacerile interne ale Rusiei – Black News

Luni, Coreea de Nord a discutat despre cum să extindă şi să intensifice exerciţiile de luptă pentru „perfecţionarea” pregătirii sale de război, în timpul unei întâlniri conduse de Kim, potrivit KCNA.

Prezenţa lui Kim la şedinţa Comisiei Militare Centrale a Partidului Muncitorilor din Coreea aflat la putere a marcat prima sa activitate publică raportată de mass-media de stat după 2 ianuarie.