DISTRIBUIȚI
View shows a missile fired by the North Korean military at an undisclosed location in this picture released by North Korea's Central News Agency (KCNA) on March 15, 2023. KCNA via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. REUTERS IS UNABLE TO INDEPENDENTLY VERIFY THIS IMAGE. NO THIRD PARTY SALES. SOUTH KOREA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN SOUTH KOREA.

Cele mai recente lansări de rachete ale Coreei de Nord au fost un exerciţiu militar menit să antreneze echipajele să îşi îndeplinească misiunea în orice moment şi să „anihileze inamicul” dacă este necesar, a declarat miercuri agenţia nord-coreeană KCNA, citată de Reuters, potrivit agerpres.

Coreea de Nord a lansat marţi două rachete balistice cu rază scurtă de acţiune în mare, în largul coastei de est, cel mai recent dintre multele sale teste, în contextul în care Coreea de Sud şi Statele Unite îşi desfăşoară cele mai ample exerciţii militare comune din ultimii ani.


Citeşte şi: Administraţia de la Moscova susţine că nu a existat nicio coliziune cu drona americană – Black News

Lansarea a fost un „exerciţiu demonstrativ” în care două rachete balistice tactice sol-suprafaţă lansate din apropierea coastei de vest, în provincia Hwanghae de Sud, au zburat aproximativ 611 km înainte de a lovi o ţintă pe o mică insulă în largul coastei de est, a confirmat raportul KCNA.

„Spunând că vor anihila cu siguranţă inamicul dacă se luptă cu el, comandantul unităţii s-a angajat să aibă capacitatea completă de a-şi îndeplini pe deplin datoria de atac în orice moment, prin intensificarea în continuare a pregătirii fiecărei companii de asalt”, a raportat KCNA.

Cea mai recentă lansare de rachete are loc în contextul în care sunt în desfăşurare exerciţiile comune timp 11 zile între forţele sud-coreene şi cele americane, denumite „Scutul Libertăţii 23”, cele mai mari exerciţii militare comune din ultimii ani.

Regimul de la Phenian condamnă aceste exerciţii, pe care le denunţă ca fiind o repetiţie pentru invazie şi o dovadă a unor politici ostile din partea Seulului şi a Washingtonului.

Citeşte şi: Un avion militar rus a intrat în coliziune cu o dronă militară americană deasupra Mării Negre – Black News

Aliaţii afirmă însă că exerciţiile sunt necesare pentru a descuraja Coreea de Nord, care a lansat un număr record de rachete în ultimul an şi a fost observată făcând reparaţii la site-ul său de testare a armelor nucleare, stârnind temeri cu privire la un nou test nuclear, pentru prima dată din 2017.

Armata sud-coreeană a condamnat cu fermitate Coreea de Nord, considerând că lansările repetate de rachete sunt o provocare gravă, ce ameninţă pacea şi securitatea regiunii, în timp ce un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a criticat lansările, care încalcă mai multe rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU.