DISTRIBUIȚI
FILE PHOTO: FILE PHOTO: North Korean leader Kim Jong Un walks next to what state media reports is the "Hwasong-17" intercontinental ballistic missile (ICBM) on its launch vehicle in this undated photo released on March 25, 2022 by North Korea's Korean Central News Agency (KCNA). KCNA via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. REUTERS IS UNABLE TO INDEPENDENTLY VERIFY THIS IMAGE. NO THIRD PARTY SALES. SOUTH KOREA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN SOUTH KOREA./File Photo/File Photo

Coreea de Nord pare să extindă lucrările la un sit de testare nucleară pentru a include un al doilea tunel, a anunţat joi un think tank cu sediul în SUA, în timp ce oficiali sud-coreeni şi americani spun că Phenianul ar putea efectua un test nuclear în orice zi, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Lucrările de pregătire la tunelul nr. 3 al instalaţiei de testare nucleară de la Punggye-ri aparent sunt finalizate şi pregătite pentru un posibil test nuclear, afirmă într-un raport Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale, pe baza unor imagini de la un satelit comercial.


Citeşte şi: Zelenski a acceptat invitaţiile la summiturile G7 şi NATO – Black News

Coreea de Nord a efectuat şase teste nucleare subterane în acest loc între 2006 şi 2017.

Grupul de cercetare a precizat că, pentru prima dată, analiştii au detectat o nouă activitate de construcţie la tunelul nr. 4 al instalaţiei, „sugerând cu tărie un efort de reactivare a acestuia pentru potenţiale teste viitoare”.

În afara tunelului nr. 3, imaginile au arătat un zid de sprijin şi amenajări cu copaci mici sau arbuşti, probabil în anticiparea unei vizite a unor oficiali de rang înalt, se arată în raport.

Cele două tuneluri nu au fost niciodată folosite anterior pentru teste nucleare, iar intrările lor au fost demolate în 2018, când Coreea de Nord a declarat un moratoriu autoimpus privind testarea armelor nucleare şi a rachetelor sale balistice intercontinentale (ICBM).

Liderul Kim Jong Un a declarat că nu mai este legat de acel moratoriu, din cauza lipsei de măsuri reciproce din partea Statelor Unite în timpul negocierilor de denuclearizare, iar Coreea de Nord a reluat testarea rachetelor balistice intercontinentale în acest an.

Oficiali sud-coreeni au declarat săptămâna aceasta că Nordul este pregătit să efectueze un test nuclear „în orice moment” şi că momentul va fi decis de Kim.

Întrebat despre acest raport, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din Coreea de Sud a declarat că monitorizează îndeaproape evoluţiile privind activitatea nucleară a Coreei de Nord împreună cu serviciile de informaţii americane, dar a refuzat să facă orice alt comentariu.

Ministrul sud-coreean de externe, Park Jin, a declarat luni, după discuţiile cu secretarul de stat american Antony Blinken la Washington, că orice provocare din partea Coreei de Nord, inclusiv un test nuclear, va fi întâmpinată cu un răspuns unit şi ferm.

El a îndemnat China, care este de ani de zile singurul aliat major al Coreei de Nord, să îşi folosească influenţa.

Park a promis, de asemenea, să depună eforturi pentru a normaliza un pact de schimb de informaţii cu Japonia „cât mai curând posibil”, pentru a stimula răspunsurile lor la ameninţările nucleare şi cu rachete ale Coreei de Nord.

El s-a referit la Acordul privind securitatea generală a informaţiilor militare (GSOMIA), care a fost baza schimbului trilateral de informaţii de securitate între Coreea de Sud, Statele Unite şi Japonia.

Citește și: Macron, Scholz şi Draghi, în drum spre Kiev cu trenul – Black News

Coreea de Sud luase în considerare renunţarea la pactul cu Japonia la sfârşitul anului 2019, în timpul unei perioade de relaţii tensionate, înainte de o decizie de ultim moment de a-l reînnoi, în faţa presiunii americane.

Oficiali sud-coreeni au declarat că, de atunci, schimbul de informaţii cu Japonia nu a mai fost la fel de fluid ca înainte.