DISTRIBUIȚI
KGMA

Administrația de la Phenian mută armele nucleare și balistice pentru a le feri de potențiale atacuri militare din partea Statelor Unite, conform informațiilor transmise de un diplomat al Consiliului de Securitate ONU, bazate pe un raport confidențial, relatează CNN, scrie mediafax.

Programul nuclear și balistic al Coreei de Nord a rămas intact și nu se observă schimbări majore în comportamentul țării nord-coreene, conform raportului bi-anual.


Citește și : Armata rusă a testat cu succes o rachetă intercontinentală Iars

Președintele american Donald Trump a lăudat săptămâna trecută „progresul semnificativ” în negocierile pentru denuclearizare, dar raportul ONU indică faptul că Administrația de la Phenian își păstrează armamentul pregătit de lansare.

Diplomatul ONU a declarat pentru CNN că raportul prezintă „dovezi consistente privind tendința Coreei de Nord de a-și dispersa armamentul, depozitele și locațiile de testare a armelor”.

Conform concluziilor prezentate în sumar, sancțiunile aplicate împotriva Coreei de Nord nu își ating efectul scontat, acela de a împiedica dezvoltarea programului nuclear și balistic al Phenianului.

Coreea de Nord, care a cerut în mai multe rânduri ridicarea sancțiunilor, „continuă să sfideze rezoluțiile Consiliului de Securitate ONU prin transporturile ilegale de produse petroliere și cărbune”, se mai menționează în sumar.

Citește și : Guvernatoarea statului american New Mexico retrage Garda Naţională de la graniţa cu Mexic

Procesul de denuclearizare ar fi trebuit să înceapă în urma summitului din luna iunie dintre președintele american Donald Trump și liderul nord-coreean Kim Jong-Un.