DISTRIBUIȚI
BusinessLIVE

Reprezentanţa Coreii de Nord la Naţiunile Unite consideră că nu mai este necesar să se negocieze cu Statele Unite în legătură cu dezarmarea nucleară, informează cotidianul La Libre Belgique, Phenianul criticând astfel vehement mai multe ţări europene, potrivit agerpres.

Într-o declaraţie dată publicităţii sâmbătă la New York, Coreea de Nord a afirmat că negocierile cu SUA nu mai sunt utile şi că „denuclearizarea” nu mai este la ordinea zilei.


Citește și : Decizie absurdă a unui primar din Franţa: Le interzice locuitorilor să moară în weekend și în timpul sărbătorilor

Potrivit Phenianului, Washingtonul a folosit aceste discuţii într-un scop de politică internă.

Delegaţia nord-coreeană a criticat şase ţări din Uniunea Europeană – Belgia, Estonia, Franţa, Germania, Marea Britanie şi Polonia – care au condamnat miercuri, într-o declaraţie, „tirurile continui cu rachete balistice din Coreea de Nord”, reafirmând necesitatea de a menţine sancţiunile împotriva acestei ţări.

Phenianul „îşi continuă şi programul nuclear” şi „condamnăm aceste acţiuni provocatoare”, au subliniat ţările europene în document, după o reuniune cu uşile închise privind Coreea de Nord a Consiliului de Securitate solicitată de acestea.

Acţiunile „minează stabilitatea şi securitatea regionale, precum şi piaţa internaţională, şi au loc cu încălcarea clară a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU adoptate în unanimitate”, se mai menţionează în declaraţie.

În opinia regimului nord-coreean, este vorba despre o „gravă provocare”.

Citește și : 60 de gambieni au murit în naufragiul de miercuri al unei ambarcaţiuni cu migranţi în largul coastelor Mauritaniei (președinte)

Negocierile privind denuclearizarea se află într-un punct mort după eşecul summitului de la Hanoi din februarie dintre Donald Trump şi Kim Jong Un. Washingtonul şi Phenianul nu au reuşit să ajungă la o înţelegere asupra sistării programelor nucleare ale Coreei de Nord în schimbul ridicării sancţiunilor economice la adresa acesteia. De atunci, Phenianul, care îi cere Washingtonului să-şi schimbe abordarea până la sfârşitul anului, a întreprins mai multe tiruri de rachete cu rază de acţiune scurtă.