DISTRIBUIȚI
BusinessLIVE

Coreea de Nord a cerut luna trecută Organizaţiei Naţiunilor Unite să îşi reducă efectivele prezente în ţară, o solicitare aflată în centrul discuţiilor dintre cele două părţi, a afirmat joi purtătorul de cuvânt al ONU, Stéphane Dujarric, citat de AFP, potrivit agerpres.

Cererea a fost formulată într-o scrisoare reclamând ca această reducere să se aplice înainte de sfârşitul anului.


Citește și : Trimisul special al lui Trump pentru Orientul Mijlociu a demisionat

„Operaţiunile actuale ale Naţiunilor Unite au doar o mică amprentă pe teren”, a subliniat Stéphane Dujarric în briefingul său de presă cotidian.

„Menţinerea capacităţilor la nivelul actual este esenţială pentru a asigura un sprijin continuu din partea Naţiunilor Unite pentru programele critice de securitate alimentară, aprovizionare cu apă şi de nutriţie, precum şi pentru mobilizarea resurselor”, a adăugat el.

ONU numără mai multe zeci de membri în Coreea de Nord, în special din partea Programului Alimentar Mondial, Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare sau UNICEF (Fondul Internaţional pentru Urgenţe ale Copiilor al Naţiunilor Unite).

„Trebuie reamintit că, în 2018, ONU şi ONG-urile internaţionale au acordat un ajutor umanitar la peste două milioane de persoane, în special cu proiecte legate de securitatea alimentară, nutriţie şi sănătate”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Citește și : Italia va avea un guvern proeuropean şi cu orientare spre stânga

Subiectul relaţiilor dintre ONU şi Coreea de Nord ar urma să fie discutat la sfârşitul lui septembrie de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, şi responsabilii nord-coreeni care vor asista la Adunarea Generală anuală a ONU.

Potrivit unui program difuzat la sfârşitul lui august de către ONU, Coreea de Nord va fi penultima ţară care va lua cuvântul cu ocazia acestui larg forum diplomatic, luni, 30 septembrie.

Spre deosebire de anii precedenţi, Phenianul nu îl va trimite la New York pe şeful diplomaţiei nord-coreene, fiind reprezentant de un oficial de rang inferior.