DISTRIBUIȚI
Daily Express

Coreea de Nord a anunţat luni că doreşte să aibă întâlniri de lucru la sfârşitul lui septembrie cu SUA, în contextul în care negocierile între cele două părţi privind denuclearizarea peninsulei au ajuns într-un punct mort, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Vrem să ne aflăm faţă în faţă cu SUA la sfârşitul lui septembrie, la o dată şi într-un loc asupra cărora putem conveni”, a declarat Choe Son Hui, adjunctul ministrului de externe din Coreea de Nord, într-un comunicat difuzat de agenţia de presă oficială KCNA.


Citește și : Trump neagă orice amestec în cazarea vicepreşedintelui Pence la clubul său de golf din Irlanda

Ministrul adjunct a făcut apel la SUA să prezinte „o bază de calcul acceptabilă”, în caz contrar existând riscul de a pune în pericol procesul diplomatic.

Cele două ţări au declanşat un dialog inedit după întâlnirea istorică dintre Donald Trump şi Kim Jong Un din iunie 2018, de la Singapore. Însă cel de-al doilea summit al lor, din februarie, de la Hanoi, s-a soldat cu un eşec şi negocierile au fost oprite de atunci, în pofida promisiunii unei relansări rapide făcute de preşedintele american şi de liderul nord-coreean cu prilejul celei de a treia întrevederi a lor, din iunie, de la frontiera dintre cele două Corei.

În ultimele săptămâni, Phenianul şi-a intensificat tirurile cu rachete cu rază scurtă de acţiune, calificate drept „provocări” de responsabili americani.

Citește și : Rusia şi-a achitat datoriile faţă de Consiliul Europei

Autorităţile nord-coreene au criticat şi poziţia SUA, care afirmă că nu vor să ridice sancţiunile decât în schimbul unei denuclearizări definitive.

Emisarul american Stephen Biegun a cerut la rândul său vineri Coreei de Nord să înceteze să pună „obstacole” în calea negocierilor, până nu va fi prea târziu.